Vähennä painolastia harteiltasi

Olemalla avoin sairaudesta annat läheisille mahdollisuuden olla tukena

Miksi yhteydenpito muihin on tärkeää

Tutkijoiden mukaan psoriaatikot ovat alttiimpia ahdistuneisuudelle ja masennukselle. Jos päivittäinen elämä psoriasiksen kanssa aiheuttaa stressiä ja/tai masennusta, saatat helposti vetäytyä sukulaisista ja ystävistä – minkä seurauksena syntyy tunne, että sairauden kanssa on vain pärjättävä yksin.

Kun olet läheisillesi avoin ja perehdytät heidät sairauteesi, heillä on paremmat lähtökohdat tarjota sinulle tarvitsemaasi tukea.

Yksinäisyys voi vaikuttaa stressitasoihin ja uneen

Pidä yhteyttä muihin

Jos tämä kuulostaa tutulta, on tärkeä huomata, että yksinäisyys voi vaikuttaa stressitasoihin ja uneen, mikä puolestaan voi pahentaa sitä, miten koet oireet. Jos tunnet häpeää psoriasiksestasi, pidät sen todennäköisemmin salassa, mikä voi olla henkisesti uuvuttavaa. Pidä siis yhteyttä muihin ja pyydä tukea kaikkein läheisimmiltäsi. Kun olet läheisillesi avoin ja perehdytät heidät sairauteesi, heillä on paremmat lähtökohdat tarjota sinulle tarvitsemaasi tukea. Vaikka se saattaa tuntua vaikealta, avaamalla mielesi muille sallit heidän auttaa itseäsi. Jos olet ollut surullinen, toivoton, itkuinen tai ahdistunut yhtäjaksoisesti pidempään kuin muutaman päivän, ota yhteyttä lääkäriin.