Tupakoinnin vaikutus psoriasikseen

Tupakointi lisää psoriin sairastumisen riskiä 50 %:ssa tapauksista

Tupakointi lisää psoriin sairastumisen riskiä

Yksi savuke sisältää enemmän kuin 3000 myrkyllistä ainesosaa ja onkin yleisesti tiedossa, että tupakointi lisää vapaiden radikaalien tuotantoa elimistössä, mikä puolestaan kiihdyttää ihon ikääntymistä. Tupakoinnilla on myös haitallinen vaikutus immuunijärjestelmään. Passiivinenkin tupakointi on vaarallista terveydelle.

Voiko tupakointi laukaista tai pahentaa psoria?

Tupakointi lisää psoriin (etenkin märkärakkulaiseen) sairastumisen riskiä 50 %:ssa tapauksista. Toiset tutkimukset ovat puolestaan osoittaneet, että yli 15 savuketta päivässä polttavat ovat kaksi kertaa suuremmassa riskissä sairastua psoriin kuin tupakoimattomat. Riski kasvaa suhteessa poltettuihin savukkeisiin. 

Ympäristölliset tekijät vaikuttavat psoriin ja usein tupakoivat ihmiset sairastuvat vakavimpiin, hoitoja vastustavampiin psorin muotoihin kuin tupakoimattomat. Tupakointi myös lisää psoria laukaisevan nielutulehduksen riskiä. Henkilöiden, jotka sairastavat psoria tai joiden suvussa sairautta on ilmennyt, ei tulisi tupakoida.

Avainasiat

  • Tupakointi heikentää immuunijärjestelmää. Tupakoijat kärsivät usein psorin vaikeammista ja hoitoa vastustavimmista muodoista.
  • Iho saattaa kärsiä myös passiivisesta tupakoinnista.
  • Tupakoinnin lopettaminen parantaa terveyttäsi ja siten myös elämänlaatuasi.