Stressin ja ahdistuksen vähentäminen

Stressi voi aiheuttaa psoriasiksen uusiutumisen

Miksi positiivisen mielen säilyttäminen on tärkeä osa psoriasiksen hallintaa

Monet uskovat stressin ja psoriasiksen liittyvän toisiinsa. On osoitettu myös, että stressi voi aiheuttaa psoriasiksen uusiutumisen tai pahentaa jo puhjennutta psoriasista. Stressin vaikutuksia eri ihmisiin on vaikea arvioida, sillä sen vaikutukset ovat erittäin yksilöllisiä ja eritasoiset stressin eri tasot ja syyt vaikuttavat ihmisiin eri tavoin.


Kerro rohkeasti lääkärillesi, jos koet olosi stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi.

Psoriasiksen itsessään arkielämään tuomien paineiden lisäksi sairauteen mahdollisesti vaikuttavia stressitekijöitä voi olla monenlaisia, ja ne voivat vaihdella henkilökohtaisista kriiseistä ja vakavista psyykkisistä traumoista työstressiin ja lomien jälkeisen kouluun paluun aiheuttamaan stressiin.

Lääkäri voi antaa neuvoja ahdistuksen vähentämiseen

Mitä voit tehdä

Jos uskot stressin vaikuttavan psoriasikseesi, asiasta on hyvä puhua lääkärin kanssa, mutta on myös olemassa keinoja, joilla voit itse hallita huolta aiheuttavia tilanteita. Kaikki, mikä auttaa sinua rentoutumaan, voi auttaa myös laskemaan stressitasojasi. Säännöllinen liikunta, hyvä yöuni ja joogan ja tai chin kaltaiset lajit voivat kaikki olla avuksi rentoutumisessa. Kerro rohkeasti lääkärillesi, jos koet olosi stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi. Lääkäri voi auttaa kertomalla stressinhallintamenetelmistä ja suosittelemalla harjoituksia ja lajeja, jotka voivat auttaa stressin hallinnassa, tai ohjaamalle sinut asianmukaiselle asiantuntijalle.