Sano hyvästi univaikeuksille

Mukava sänky sekä puhtaat ja raikkaat vuodevaatteet auttaa hyvään uneen

Parhaat vinkit hyvään yöuneen

Jos kärsit nukkumisvaikeuksista psoriasiksen oireiden aikana, et ole yksin. Hyvät yöunet ovat kuitenkin tärkeät.

Jos nukut liian vähän, voivat stressin, ahdistuksen ja masennuksen tunteet helposti lisääntyä. Liian vähäinen uni vaikuttaa paitsi mielialaasi, myös moniin muihin elämän osa-alueisiin työstä ja seurustelusta seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin.

Valmistaudu hyvin

On kuitenkin olemassa monia yksinkertaisia keinoja, joita voit kokeilla: 

  • Huolehdi, että makuuhuoneen lämpötila on oikea. Useimmat kokevat nukkuvansa paremmin, kun lämpötila on hiukan viileämpi.
  • Pimennä huone verhoilla. Valo heikentää nukahtamista helpottavan melatoniinin tuotantoa. 
  • Pimeässä kehosi tuottaa enemmän melatoniinia, mikä auttaa nukkumaan paremmin. 
  • Huolehdi, että sänkysi on mukava ja vuodevaatteet puhtaat ja raikkaat. Pese vuodevaatteet pesuaineilla, jotka eivät ärsytä ihoa. Pidä kosteusvoidetta ulottuvillasi sängyn vieressä.  Herätessäsi kutinaan, voit raapimisen sijaan rauhoittaa ihoa levittämällä voidetta.

Useimmiten unirytmi palaa lopulta takaisin normaaliin, mutta unettomuuden aiheuttama stressi voi vaikeuttaa sitä.

Nukahtamista voi edesauttaa rentoutumistekniikoilla

Hengitä syvään

Jos yösi on levoton ja turhaudut, koska et onnistu nukahtamaan, voit kokeilla erilaisia rentoutustekniikoita. Meditaatio- ja mielikuvaharjoitteet ovat auttaneet monia, joten niistä saattaa olla hyötyä myös sinulle. Toinen keino on pitää 20–30 minuutin huolihetki muutama tunti ennen nukkumaanmenoa ja kirjoittaa ylös kaikki huolesi. Kun kirjoitat huolesi ylös, ne lakkaavat pyörimästä mielessäsi ja häiritsemästä unensaantia. Huolien näkeminen paperilla voi myös auttaa näkemään ne eri näkökulmasta.

Pyri olemaan stressaamatta

On tärkeää, että annat itsellesi aikaa ja että et murehdi liikaa. Useimmiten unirytmi palaa lopulta takaisin normaaliin, mutta unettomuuden aiheuttama stressi voi vaikeuttaa sitä.