Mikä aiheuttaa halun raapia

Jopa 80 % psoriaatikoista kertoo kärsivänsä kutinasta osana sairauttaan

Turhauttaako kutina sinua? Et ole yksin.

Psoriasikseen liittyvistä oireista ehkä harmillisin on jatkuva kutina. Jopa 80 % psoriaatikoista kertoo kärsivänsä kutinasta osana sairauttaan.Kutina, josta käytetään myös termiä pruritus, määritellään lähes pakottavaksi tarpeeksi raapia. Kutinaan on lukuisia syitä, kuten tulehdukselliset ihosairaudet tai muu yleinen sairastelu. Kun iho tulehtuu, kehosta vapautuu ihoon useita kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa kutinaa.  Myös kuivuus voi tehdä ihon kutisevaksi.

Kun raavit vaurioitunutta ihoa, estät sen paranemisen.

Vaikka raapiminen ei aiheuta psoriasiksen leviämistä, se haittaa ihon parantumista

Vaikeusaste voi vaihdella

Kutinan tai ärsytyksen laajuudessa on eroja psoriaatikoiden välillä, ja se voi vaihdella lievästä vaikeaan sen mukaan, kuinka pahasti iho on sairastunut. Osalla kutina rajoittuu yksittäiseen ihoalueeseen, kun taas osalla koko keho kutisee. Myös kutinan vaikeusasteissa voi olla suuria eroja. Osa potilaista kokee vain kohtalaista kutinaa, kun taas osa kertoo kärsivänsä vakavasta ärsytyksestä, minkä seurauksena he raapivat läiskiä, kunnes ne vuotavat verta. Vaikka raapiminen helpottaakin hetkeksi, tosiasiassa se lisää tulehdusta iholla ja voi jopa aiheuttaa leesioita kutiseviin kohtiin. Tämä puolestaan voi lisätä psoriasiksen aiheuttamaa stressiä ja pahentaa oireita.

Vältä raapimista

Vaikka raapiminen ei varsinaisesti aiheuta psoriasiksen leviämistä, se haittaa ihon parantumista. Kun raavit vaurioitunutta ihoa, estät sen paranemisen. Oireiden parantumisen kannalta on erittäin tärkeää, että yrität lievittää ärsytystä, joka aiheuttaa sinussa halun raapia. Jos raapiminen vaivaa sinua, kerro siitä lääkärillesi. Kerro, missä kutinaa ilmenee, kuinka pitkään kutina kestää, kuinka voimakasta se on ja minkälaisilla keinoilla olet yrittänyt helpottaa sitä.