Jumppatreenit jokapäiväiseen harjoitteluun

Psoriasis ei ole este säännölliselle liikkumiselle.

Lataa ja tulosta itsellesi kaksi erilaista treeniä

Säännöllinen liikunta on tärkeää sekä psoriasiksen kanssa eläville että ihmisille yleensä. Parasta on löytää liikuntamuoto, joka vastaa persoonallisuuttasi, jota voit tehdä säännöllisesti viikoittain joko itsenäisesti tai ryhmässä. 

Lataa itsellesi treenit päivittäiseen käyttöön:

Miksi liikkua?

Psoriasis ei ole este säännölliselle liikkumiselle, itse asiassa se on erittäin suositeltavaa stressin lieventämiseen sekä ihon verenkierron parantamiseen. Säännöllinen liikunta on ehdottomasti sisällytettävä osaksi päivittäistä rutiinia niin, että se ei ole ikävä ja vaikea tehtävä vaan helppo, virkistävä harjoitus, jonka voi tehdä milloin tahansa. Jopa 15 minuutin liikunta päivittäin voi auttaa paljon. Voit liikkua aamulla herättyäsi, iltapäivällä työpäivän jälkeen, mainoskatkojen aikana televisiota katsellessasi tai kun tuntuu, että jatkuva istuminen tai seisominen alkaa tuntua epämukavalta. 

Jos mahdollista, ota työpäivän aikana itsellesi kolme viiden minuutin jaksoa, jolloin liikutat raajoja sekä muuta vartaloa. Kuuntele aina kehosi signaaleja! Jos jalat alkavat tuntua tunnottomilta tai raskailta, on parempi keskittyä niihin! Jos niska ja hartiasi ovat jäykät tai raskaat, kannattaa sinun mieluummin liikutella ylävartalon raajoja ja hartioita. Jos alaselkääsi särkee, voit tehdä harjoituksia, jotka voitelevat väsyneitä lihaksia.

Säännöllinen liikunta vahvistaa lihaksia

Mitkä ovat liikkumisen seurauksia?

Ensinnäkin harjoitukset lämmittävät ja liikuttavat lihaksiasi sekä niveliäsi mikä parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Verenkierron parantaminen tarkoittaa, että elimistössäsi on enemmän happea, jolloin olet virkistyneempi ja pystyt keskittymään paremmin. Tällä on myös positiivinen vaikutus yleiseen aineenvaihduntaan sekä ruoansulatukseen, kun sinulla on enemmän energiaa ja nukut paremmin. Säännöllinen liikunta vahvistaa lihaksia sekä poistaa sitä ärsyttävää kipua, jota monet tuntevat. Pitkällä aikavälillä harjoitukset auttavat sinua optimoimaan kehon painoa, pienentää todennäköisyyttä sairastua sydänsairauksiin sekä 2 tyypin diabetekseen. 

Mitkä liikkumisen muodot voivat olla hyödyllisiä?

Kävely, pyöräily sekä uinti ovat erittäin suositeltavia. Hyvä idea on esimerkiksi tehdä pidempiä kävely- tai pyörälenkkejä viikonloppuisin, voit myös kävellä koiran kanssa, tehdä retkiä perheen kanssa tai tehdä puutarhatöitä raikkaassa ilmassa.

Jooga on erinomainen lihaksien vahvistamiseen sekä venyvyyden varmistamiseen. Pilates kehittää keskivartalon lihaksia ja siten vakauttaa koko kehon, joten sitä suoritellaankin henkilöille, jotka kärsivät alaselän kivuista. Kysy lääkäriltäsi ja jos mahdollista fysioterapeutilta ovatko harjoitukset ja vastus sopivia sinulle vai eivät. 

Lataa jumppatreenit päivittäiseen käyttöön

Lataa itsellesi treenit päivittäiseen käyttöön:

Jokaista sarjaa täytyy muuttaa tai tehostaa viimeistään 6 viikon jälkeen, koska kehomme ja lihaksemme ovat mukautuneet työmäärään siihen mennessä. Täten sinun kannattaa lisätä toistojen määrää, tehostaa harjoituksia, tehdä harjoituksia useammin tai pidemmän aikaa kerrallaan. Harjoituksen vaihtelevuus on paras keino ehkäistä ikävystymistä tai yksitoikkoisuutta. Jos haluat parantaa kuntoasi, sinun kannattaa tehdä helpompia harjoitteita suuremmilla toistoilla ja pienellä tauolla. Jos haluat lihaksistasi vahvemmat, valitse kovempia harjoitteita pienemmillä toistomäärillä ja vähän pidemmällä tauolla. Älä unohda venyttelyä harjoittelun lopussa, jotta lihaksesi pysyvät joustavina.

Lataa ja tulosta itsellesi myös muita harjoituksia kotikäyttöön