Hillitse kutinaa

Kutiavan ihon oireiden hoitamiseen ja hillitsemiseen on useita keinoja

7 vinkkiä kuinka voit rauhoittaa ihoa

Psoriasis ja ihoärsytys kulkevat usein käsi kädessä, ja monet psoriaatikot kertovat kärsivänsä säännöllisestä kutinasta. Näiden oireiden hoitamiseen ja hillitsemiseen on kuitenkin useita keinoja. Seuraavassa on annettu seitsemän yksinkertaista keinoa, joista voi olla apua:

1. Muista hoitaa psoriasista

Jotta voit hoitaa kutinaa, sinun on hoidettava psoriasistasi, joka aiheuttaa kutinan. Ihoa pehmentävät kosteusvoiteet auttavat rauhoittamaan ihoa ja pitävät sen kosteana, kun taas emulsiovoide- ja voidepohjaiset hoitovalmisteet sisältävät ainesosia, jotka voivat lievittää sekä kutinaa että tulehdusta.

Voit vähentää ihoon kohdistuvaa painetta harjoittamalla pohjelihaksiasi. Taivuta silloin tällöin polvia seistessäsi tai maatessasi, jotta pohjelihakset voivat pumpata verta tehokkaammin.

Kylpy haaleassa vedessä rauhoittaa

2. Ota hoitava kylpy

Ota rauhoittava kylpy haaleassa vedessä, johon on lisätty kylpyöljyä. Vesi ei saa olla liian kuumaa. Kuivaa iho kylvyn jälkeen mieluummin painelemalla kuin hankaamalla. Kosteuta iho lopuksi perusvoiteella.

3. Rauhoita kutiavaa ihoa

Aseta kutiavan kohdan päälle kylmähaude. Kovaan kutinaan liittyy usein polttava tunne iholla, joten ihon viilentäminen voi auttaa hillitsemään halua raapia.

4. Älä anna ihon kuivua liikaa

Kuiva iho kutiaa enemmän kuin kosteutettu iho, joten kosteuta ihoasi säännöllisesti perusvoiteella.Talvella ilmankosteus on alhaisempi, jolloin kutina voi pahentua erityisesti, jos kotonasi on keskuslämmitys, joka voi kuivattaa ihoa. Ihon pitäminen kosteana on siis tärkeää. Voit myös harkita ilmankostuttimen käyttämistä, erityisesti talvella.

5. Vaatteet ja kengät

Käytä kevyitä ja hengittäviä vaatteita, jotka eivät ärsytä ihoa. Vältä synteettisistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, sillä ne aiheuttavat hikoilua ja voivat ihon kanssa kosketuksiin joutuessaan ärsyttää ihoa. Vältä myös tiukkoja vaatteita, erityisesti vyötäröllä. Parhaita vaatemateriaaleja ovat luonnonkuidut, kuten puuvilla, pellava ja silkki. Monet psoriaatikot käyttävät myös mielellään värikkäitä vaatteita, jotta varisseet ihosolut näkyisivät mahdollisimman vähän. Jos psoriasista on jaloissasi, valitse kengät, joissa ilma pääsee kiertämään ja jalat pysyvät viileinä ja kuivina. Vältä synteettisistä materiaaleista valmistettuja kenkiä ja kokeile vaahto-, polymeeri-, korkki- tai vesitäytteisiä pohjallisia, jotka vaimentavat iskua ja helpottavat painetta iholla. Teräväkärkisiä kenkiä ei ole hyvä käyttää, sillä ne voivat vahingoittaa sekä ihoa että luita. Vältä synteettisistä kuiduista valmistettujen sukkien, sukkahousujen ja sukkanauhojen käyttöä.

6. Vältä raapimista

Vaikka raapiminen ei varsinaisesti aiheuta psoriasiksen leviämistä, se voi pahentaa tulehdusta, jolloin leesiot tulevat kivuliaammiksi ja aremmiksi ja voivat halkeilla. Tämä voi lisätä psoriasiksen aiheuttamaa stressiä, mikä puolestaan voi pahentaa oireita.

7. Pyydä apua lääkäriltä

Jos kutina aiheuttaa sinussa erityistä ahdistusta, puhu asiasta lääkärin kanssa. Lääkäri voi suositella vaihtoehtoista hoitomuotoa tai ohjata vertaistukiryhmään, jossa voit keskustella elämästä psoriasiksen kanssa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Toivottavasti näistä seitsemästä yksinkertaisesta keinosta on sinulle apua, jos kutina vaivaa sinua. Tärkeintä on muistaa, että et ole sairauden kanssa yksin ja että apua on saatavilla. Sinun tarvitsee vain pyytää sitä.