Vaikuta elämäntavoilla psoriasiksen oireisiin

Elämäntapavalinnoilla voit minimoida psoriasiksen vaikutusta elämääsi

Tunnettujen laukaisevien tekijöiden välttäminen

Vaikka vielä ei ole löydetty hoitokeinoa, jolla psoriasis voitaisiin parantaa, lukuisten saatavilla olevien hoitojen lisäksi voit yksinkertaisilla elämäntapavalinnoilla minimoida sen vaikutusta elämääsi.

Hallitse painoasi

Useimmissa tieteellisissä tutkimuksissa ei osoiteta tarkkaa yhteyttä ruokavalion ja psoriasiksen tai nivelpsoriasiksen välillä. Jos sinulla on psoriasis, lääkärit tavallisesti suosittelevat noudattamaan tasapuolista ruokavaliota, joka vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin, diabetekseen ja muihin vastaaviin sairauksiin. Ylipainoisilla on suurempi todennäköisyys sairastua ihopoimuihin ilmaantuvaan taivepsoriasikseen, joka voi tuntua erittäin kipeältä ja epämukavalta. Kun painosi on hallinnassa, tunnet olosi hyväksi paitsi fyysisesti myös mieleltäsi ja lisäksi riski sairastua muihin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydäntauteihin, pienenee.

Ylipainoisilla on suurempi todennäköisyys sairastua ihopoimuihin ilmaantuvaan taivepsoriasikseen

Juo kohtuullisesti

Runsas alkoholin käyttö voi laukaista psoriasiksen. Pitämällä tämän mielessä ja valvomalla alkoholin käyttöäsi voit vaikuttaa psoriasikseesi. Lisäksi on tärkeää, että et käsittele sairauteesi mahdollisesti liittyviä ikäviä tunteita juomalla liikaa.

Pyri välttämään tupakointia

Myös tupakointi voi laukaista psoriasiksen. Tutkimuksen mukaan paikallinen märkärakkulainen psoriasis kämmenissä ja jaloissa saattaa olla yleisempi tupakoitsijoilla tai ihmisillä, jotka ovat aiemmin olleet tupakoitsijoita. Vaikka tupakoinnin ei ole vielä todistettu aiheuttavan psoriasista, tutkimustiedot osoittavat, että tupakoinnin ja vakavaan psoriasikseen sairastumisen välillä saattaa olla yhteys. Psoriasis on elinikäinen sairaus, mutta oikeanlaisella hoidolla ja avulla sekä tiedostamalla sairautta pahentavat tekijät oireita voi hallita ja voi elää normaalia ja mukavaa elämää.