Psoriasistyypit ja niiden oireet

Psoriasiksesta on olemassa useita eri tyyppejä.

7 eri psoriasistyyppiä - oireet ja yleisyys

Psoriasis mielletään helposti yhdeksi sairaudeksi, mutta tosiasiassa sitä on olemassa useita eri tyyppejä.

Läiskäpsoriasis

Läiskäpsoriasis on psoriasiksen yleisin muoto, jota sairastaa noin 80 % psoriaatikoista. Läiskiä voi esiintyä missä tahansa iholla, mutta useimmiten läiskät ilmaantuvat kyynärpäihin, polviin, selkään ja hiuspohjaan. Oireisiin kuuluvat ihosta kohollaan olevat, punaiset läiskät, joita peittää hopeanvalkoinen ja säännöllisesti pois putoava hilse.

80 % psoriaatikoista sairastaa läiskäpsoriasista
80 % psoriaatikoista sairastaa läiskäpsoriasista
Kaikki psoriaatikot Läiskäpsoriasis

Päänahan psoriasis

Päänahan psoriasista esiintyy 50–80 prosentilla psoriaatikoista, ja tyypiltään se kuuluu itse asiassa samaan ryhmään kuin läiskäpsoriasis. Päänahan psoriasis voi olla erittäin lievää ja ilmetä vähäisenä ja ohuena hilseilynä. Se voi olla myös erittäin voimakasta ja kehittyä paksuksi karstaksi, joka peittää koko päänahan ja ulottuu yli hiusrajan otsaan asti, niskaan ja korvien ympärille.

Päänahan psoriasista esiintyy välillä 50 % ja 80 % psoriaatikoista
Päänahan psoriasista esiintyy välillä 50 % ja 80 % psoriaatikoista
Kaikki psoriaatikot Päänahan psoriasis

Pisarapsoriasis

Pisarapsoriasista esiintyy noin 10 prosentilla psoriaatikoista – pääasiassa lapsilla ja murrosikäisillä. Se ilmenee pieninä, punaisina ja hilseilevinä pisteinä, jotka muistuttavat ympäri kehoa pirskotettuja punaisia vesipisaroita. Pisarapsoriasis puhkeaa usein streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen laukaisemana. Lievissä tapauksissa pisarat voivat hävitä ilman hoitoa. Paikallishoito on ensisijainen hoitokeino, mutta myös valohoidoista voi olla apua. Suun kautta otettavia lääkkeitä tai pistoksia käytetään vain vakavissa tapauksissa. Pisarapsoriasis voi myöhemmin muuttua läiskäpsoriasikseksi (joka on psoriasiksen yleisin muoto).

Pisarapsoriasista sairastaa noin 10 % psoriaatikoista
Pisarapsoriasista sairastaa noin 10 % psoriaatikoista
Kaikki psoriaatikot Pisarapsoriasis

Märkärakkulainen psoriasis

Märkärakkulaista psoriasista sairastaa alle 5 % psoriaatikoista. Se voi kehittyä läiskäpsoriasiksen komplikaationa, tiettyjen lääkkeiden käytön vaikutuksesta tai jos pitkään yhtäjaksoisesti käytetty hoito lopetetaan äkillisesti. Märkärakkulaisessa psoriasiksessa läiskät ovat märkiviä ja ihosta kohollaan olevia rakkuloita, joita esiintyy useimmiten kämmenissä ja jalkapohjissa. Myöskään märkärakkulainen psoriasis ei tartu

.

Psoriasis-nimen alle sisältyy sairauden useita erilaisia tyyppejä. Tutustumalla eri psoriasistyyppeihin voit paremmin ymmärtää oman sairautesi oireita.

Psoriasis-nimen alle sisältyy sairauden useita erilaisia tyyppejä.

Taivepsoriasis

Psoriasiksen harvinaisempi muoto on taivepsoriasis, jota esiintyy tavallisesti kainaloissa, nivusissa, rintojen alla ja muissa ihopoimuissa sukuelinten alueella ja pakaravaossa. Se ilmenee punertavina ja ohuina läiskinä ihopoimuissa, ja läiskien reunoihin se saattaa aiheuttaa ihohalkeamia. Taivepsoriasis voi ärsyyntyä hikoiltaessa tai ihon hankautuessa sen sijainnin vuoksi.

Nivelpsoriasis

Noin 30 prosenttia psoriaatikoista sairastuu myös psoriaattiseen niveltulehdukseen. Nivelpsoriasiksen oireita ovat nivelissä ja niiden alueella ilmenevä kipu, jäykkyys ja turvotus. Useimmiten se puhkeaa 30–50-vuotiaana. Sekä geeneillä että ympäristötekijöillä saattaa olla vaikutusta tämän psoriasistyypin puhkeamiseen. Nivelpsoriasista hoidetaan samalla tavalla kuin nivelreumaa.

Noin 30 % psoriaatikoista sairastuu psoriaattiseen niveltulehdukseen
Noin 30 % psoriaatikoista sairastuu psoriaattiseen niveltulehdukseen
Kaikki psoriaatikot Nivelpsoriasis

Erytroderminen eli koko ihon psoriasis

Tämä psoriasistyyppi on harvinainen. Erytrodermisessa psoriasiksessa punertavat ja hilseilevät läiskät voivat peittää koko kehon. Se on yksi psoriasiksen vakavimmista muodoista ja voi olla hengenvaarallinen, sillä se heikentää ihon suojakerrosta laajoilta alueilta.