Psoriasis – yksi sairaus, monta hoitokeinoa

Keskustele lääkärin kanssa oikean psoriasis hoidon valitsemiseksi

Oikean hoitomuodon löytäminen

Kun lääkärisi diagnosoi psoriasiksen, sitä voi olla vaikea sisäistää. Ehkä olet helpottunut kuullessasi että jotakin voidaan sairaudelle tehdä, tai saatat tuntea järkytystä, pelkoa, epävarmuutta ja jopa vihaa. Sinulla on varmasti paljon kysymyksiä mielessäsi. Ensinnä, on olemassa useita eri tyyppejä psoriasista, kaikki vaikuttavat eri kehon osissa eri tavoin. Toinen iso kysymys on, missä määrin sairaus vaikuttaa sinuun, ja tähän on enemmän tai vähemmän mahdotonta vastata. Sinun psoriasis voi olla vain lieviä oireita ja satunnaisia läiskiä ja kutinaa, tai vakavampia fyysisiä oireita. Millaisia tahansa oireesi ovat tältä väliltä, tärkeintä on ottaa psoriasis hallintaan ja pysyä positiivisena.

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on sairaus, johon yleisimmin liittyy ihosolujen liian nopeaa kasvua. Immuunisysteemin virheellinen signaali aiheuttaa uusien ihosolujen muodostumisen päivissä, kun normaalisi siihen menee viikkoja. Liiallinen ihon solujen kasvu johtaa psoriasisläiskiin. Läiskillä on kolme tyypillistä oiretta: hilseily, ihon paksuuntuminen ja tulehdus (ihon punoitus). On tärkeää korostaa, ettei nopeutunut solujen kasvu liity mitenkään syöpään. Psoripotilaista 30 % voi saada myös niveltulehduksen. Jos luulet sen olevan oireidesi syy, keskustele lääkärisi kanssa.

Mikä aiheuttaa psoriasiksen?

Tarkkaa syytä psoriasikselle ei vielä tiedetä. Psoriasis on monimutkainen sairaus jonka voi aiheuttaa useat eri syyt, jotka voi olla geneettisiä, immunologisia, ympäristö- ja psykologisia. Nämä tekijät vaikuttavat ihon solujen toimintaan, nopeuttavat niiden muodostumista ja irtoamista. Tärkeintä on tietää, että psoriasis ei ole tarttuvaa. Kukaan ei ole tartuttanut sitä sinuun ja sitä et voi siirtää sitä muille koskettamalla, uimalla samassa altaassa tai intiimissä kontaktissa.

Onko se harvinaista?

Kuka tahansa voi sairastua psoriasikseen. Se on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, ja se vaikuttaa noin 2-3 % maailman väestöstä. Psoriasis voi ilmetä missä iässä tahansa, mutta useimmat ihmiset sairastuvat 20–35 vuoden iässä. 75 % psoriasistapauksista ilmenee ennen 40 ikävuotta. On kuitenkin mahdollista sairastua sekä lapsena että vanhuusiällä.

Aktiivinen hallinta

Jos sinulla on psoriasis, sinun ei tarvitse vain elää sen kanssa. Tarvitset tietoa oireiden hallitsemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi tapa aloittaa on oppimalla millainen sairaus psoriasis on, keneen se vaikuttaa ja mikä sen aiheuttaa. Psoriasis on elinikäinen sairaus, mitä nopeammin opit olennaista tietoa siitä, sitä nopeammin voit saada sen hallintaan ja minimoida sen vaikutus elämääsi.

Yleisiä hoitomuotoja ovat:

Paikallishoidot, joita käytetään suoraan iholle ja jotka ovat saatavilla lääkärin määräämällä reseptillä. Näihin lukeutuvat salisyylihappo-, kortikosteroidi-, D3-vitamiinijohdos ja kiinteäannoksiset yhdistelmävalmisteet.

Systeemiset hoidot, joita ei käytetä suoraan ihoon, vaan annetaan muilla tavoilla, kuten tabletteina tai pistoksina. Näitä ovat esimerkiksi immuunivastetta heikentävät ja sytotoksiset lääkkeet ja sisäiset retinoidit. Systeemisten hoitojen erityismuoto ovat nk. biologiset hoidot, jotka kohdistuvat immuunijärjestelmän tiettyihin proteiineihin.

Lääkärin hoitomääräyksestä annettava valohoito, jota voidaan antaa monin eri tavoin, kuten ultraviolettisäteilyllä. Lääkärin määräystä edellyttävien hoitojen lisäksi psoriaatikot käyttävät erilaisia paikallisvalmisteita, jotka kosteuttavat ihoa ja voivat lievittää psoriasikseen liittyviä oireita. Näitä ovat esimerkiksi kylpyöljyt, pesunesteet, kosteusvoiteet (tai ihon pehmennys- ja hoitoaineet), keratolyytit (kuten salisyylihappo) ja kivihiilitervasampoot.

Psoriasiksen kanssa eläminen

Jokaisella on omat keinonsa hoitaa psoriasista, ja hoitomuodon valinnan tulee perustua lääkärin kanssa käymiisi keskusteluihin. Hoitomuoto, joka sopii hyvin jollekulle, ei välttämättä toimi toisella. Joissain tapauksissa aiemmin hyvin toiminut hoito ei välttämättä ole oikea ratkaisu myöhemmin ja hoitomuodon vaihtaminen voi olla tarpeen. Neuvottele lääkärin kanssa itsellesi sopivan hoitomuodon valinnassa.