Psoriasiksen puhkeaminen

Perinnöllisillä ja ympäristöperäisillä tekijöillä näyttäisi olevan suuri merkitys psoriasiksen puhkeamiselle

Yleiset syyt ja laukaisevat tekijät

Vaikka psoriasiksen tarkka aiheuttaja on edelleen tuntematon, perinnöllisillä ja ympäristöperäisillä tekijöillä näyttäisi olevan suuri merkitys sairauden puhkeamiselle. Tutkimuksen mukaan todennäköisyys periä psoriasis on 10 %, kun toinen vanhemmista on psoriaatikko, ja todennäköisyys kasvaa 50 prosenttiin, kun molemmat vanhemmat ovat psoriaatikkoja. Sairaus ei kuitenkaan puhkea kaikilla, joilla on perinnöllinen alttius siihen. Sisäiset tai ulkoiset tekijät eli nk. psoriasiksen laukaisevat tekijät voivat myös vaikuttaa psoriasiksen puhkeamiseen tai läiskien ilmaantumiseen.

Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttavat tekijät ovat yksilöllisiä – mikä laukaisee sen yhdellä, ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita toisella.

Ulkoiset tekijät

Ulkoisia tekijöitä ovat ihovauriot, kuten auringonpolttamat, rokotukset ja naarmut. Tämä traumasta aiheutuva reaktio tunnetaan nimellä Koebner-ilmiö. Koebner oli 1800-luvulla elänyt lääkäri, joka havaitsi, että hänelle oli puhjennut uusia psoriasisläiskiä kohtiin, joihin hänen hevosensa oli purrut häntä. Muita psoriasiksen puhkeamiseen myötävaikuttavia ihovaurioita ja ihosairauksia ovat mm.: ihokarvojen ajelu, puremat, ruhjeet, hankaumat, akupunktio, kemikaalin aiheuttama ärsytys tai ihoon kiinnitetyt teipit, tatuoinnit, paiseet, ihotulehdus, rakkulat, valkopälvi ja ruvet.

Lääkäri voi auttaa tunnistamaan psoriasiksen laukaisevat tekijät

Sisäiset tekijät

Sisäisiä tekijöitä ovat tunneperäinen stressi ja tietyt lääkeaineet, kuten litium, beetasalpaajat, kortikosteroidit ja malariaa ehkäisevät lääkkeet. Myös jotkin infektiot, erityisesti streptokokkibakteerin aiheuttamat, voivat laukaista psoriasiksen. Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttavat tekijät ovat yksilöllisiä – mikä laukaisee sen yhdellä, ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita toisella. Voit parhaiten selvittää oman sairautesi laukaisevat tekijät keskustelemalla asiasta lääkärin kanssa. Lääkäri osaa tunnistaa mahdolliset psoriasiksen laukaisevat tekijät ja voi auttaa rajoittamaan tekijöitä, joilla on vaikutusta oman sairautesi puhkeamiseen.