Psoriasiksen erilaiset hoitomuodot

Psoriasiksen lievittämiseen on olemassa useita erilaisia hoitomuotoja

Mitä ne ovat ja kuinka ne toimivat

Psoriasiksen oireiden hallintaan ja lievittämiseen on olemassa useita erilaisia hoitomuotoja. Pyydä lääkäriltäsi apua itsellesi sopivan hoitomuodon löytämiseksi.

Eri hoitomuodot jaetaan tavallisesti neljään luokkaan.

 • Paikallishoidot: Iholle levitettäviä valmisteita, kuten emulsiovoiteet, geelit tai voiteet.
 • Valo- ja ilmastohoito: Ultraviolettivalolla tai auringonvalolla annettava valohoito.
 • Systeemiset hoidot: Suun kautta tai pistoksina annettavat lääkkeet. Hoitomuotoa kutsutaan systeemiseksi, koska se vaikuttaa koko kehoon eikä vain paikallisesti tiettyyn ihoalueeseen.
 • Biologiset hoidot: Biologiset lääkkeet ovat systeemisen hoidon erityismuoto. Lääkkeet annetaan tavallisesti pistoksena, ja hoito kohdistuu immuunijärjestelmän tiettyyn osaan.
Paikallishoitoja on suoraan iholle levitettävät tuotteet kuten emulsiovoiteet, geelit ja voiteet.
Paikallishoidot
Suoraan iholle levitettävät tuotteet kuten emulsiovoiteet, geelit ja voiteet.

Paikallishoidot

Paikallishoitovalmisteita käytetään suoraan iholle, ja tyypillisiä esimerkkejä niistä ovat emulsiovoiteet, geelit ja voiteet. Tavallisesti lääkäri määrää aloittamaan paikallishoidon, jos psoriasis on lievä tai keskivaikea. Oikein käytettyinä paikallishoidoista on apua useimmille potilaille.

Reseptivalmisteet paikallishoitoon

Yleisimmin määrätyt paikallishoitovalmisteet sisältävät joko nk. kortikosteroidia tai D-vitamiinijohdannaista. D-vitamiinin ja kortikosteroidin yhdistelmät ovat myös yleisesti käytettyjä. Joissain sairaaloissa saatetaan käyttää ditranolia tai kivihiilitervaa.

 • Paikalliskortikosteroidit (tai lyhyesti steroidit): Kortikosteroidit ovat lisämunuaisten kehoon tuottamia hormoneja. Steroidien avulla voidaan poistaa hilsettä ja vähentää turvotusta, ärsytystä, punoitusta ja kutinaa. Kortikosteroideja on saatavilla useilta tuotemerkeiltä erityyppisinä, erivahvuisina ja erilaisissa koostumuksissa. Mitä voimakkaampi valmiste on, sitä varovaisempi on oltava, jos käyttö on pitkäaikaista. Yleisiä sivuvaikutuksia ovat ihon haurastuminen, pigmenttimuutokset, lisääntynyt mustelmanmuodostus, raskausarvet, punoitus ja laajentuneet pintaverisuonet. Tavallisesti vahvoja steroideja ei pitäisi käyttää pitkäkestoisesti päivittäin. Jos näin on kuitenkin tapahtunut, kysy neuvoa lääkäriltäsi ennen kuin lopetat hoidon. Steroidivalmisteen käytön äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa psoriasiksen voimakkaan uusiutumisen.
 • D3-vitamiinijohdokset: D3-vitamiinit, kuten kalsitrioli tai syntetisoitu D3-vitamiini kalsipotrioli, hidastavat ihosolujen kasvua, tasoittavat paksuuntuneita läiskiä ja poistavat hilsettä. Niiden yleisiä sivuvaikutuksia ovat ihon ärsytys, kirvely ja polttelu. Kalsitriolin haittavaikutuksiin kuuluu myös lisääntynyt herkkyys auringonvalolle.

  Steroidin ja D3-vitamiinijohdannaisen yhdistelmät: Psoriasiksen hoitoon määrätään usein yhdistelmävalmisteita, jotka sisältävät sekä kortikosteroidia että D-vitamiinijohdosta. Yhdistelmävalmisteita on saatavilla geeleinä ja voiteina. Tämä yhdistelmä hidastaa ihosolujen muodostumista, tasoittaa paksuuntuneita läiskiä, poistaa hilsettä ja vähentää turvotusta, ärsytystä, punoitusta ja kutinaa. Haittavaikutuksia ovat kutina, ihottuma ja polttava tunne iholla.
 • Salisyylihappo: Salisyylihappo on keratolyyttinen aine, mikä tarkoittaa, että se liuottaa tai poistaa ihon ulkokerrosta (keratiineja). Sitä käytetään usein yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa. Keratolyyttiset valmisteet auttavat pehmentämään ihoa ja poistamaan hilsettä. Ne voivat kuitenkin myös aiheuttaa ihoärsytystä.
 • Kivihiiliterva: Tervaa sisältävät sampoot voivat auttaa hidastamaan ihosolujen nopeaa kasvua ja vähentämään tulehdusta, kutinaa ja hilseilyä. Tervavalmisteet voivat kuitenkin aiheuttaa ihon punoittumista ja ärsyyntymistä ja värjäävät lisäksi vaatteita, vuodevaatteita ja vaaleita hiuksia. Tervavalmisteet myös herkistävät ihoa auringonvalolle, siksi aurinkosuojan käyttäminen on tärkeää ja auringonvalossa oleskelussa on noudatettava varovaisuutta. Osassa sairaaloita kivihiilitervaa käytetään yhdessä valohoidon kanssa (esim. Goekerman-hoidossa).
 • Ditranoli: Vaikuttava aine saadaan araroba-puun kaarnasta, ja sitä on käytetty psoriasiksen hoitoon jo yli sadan vuoden ajan. Ditranoli vähentää ihosolujen nopeaa kasvua psoriasisläiskissä. Se voi kuitenkin aiheuttaa ihoärsytystä ja tahrata hiuksia, tervettä ihoa, vaatteita ja vuodevaatteita. Jos ditranoli joutuu kosketuksiin psoriasisläiskää ympäröivän terveen ihon kanssa, se voi aiheuttaa ihoärsytystä. Siksi sitä käytetään ainoastaan sairaaloissa, joissa hoitohenkilökunta voi auttaa sen asianmukaisessa käytössä.

Vain reseptillä saatavien valmisteiden lisäksi saatavilla on monia reseptivapaita paikallishoitovalmisteita. Käsikauppavalmisteita myydään esimerkiksi apteekeissa ja supermarketeissa.

Ihon pitäminen kosteutettuna on tärkeää kaikille psoriasispotilaille, ja siksi hyvien kosteusvoiteiden käytön tulisi olla osa päivittäistä hoitorutiinia. Niiden avulla iho säilyy kosteana ja kuivuuden aiheuttamat halkeamat, haavaumat ja kutina vähenevät.

Siitä miten valohoito toimii, ei ole tarkkaa tietoa, mutta tiedetään, että luonnonvalolla ja ultraviolettivalolla annettavilla erityishoidoilla voi olla psoriasista merkittävästi parantava vaikutus.

Valohoitoa on joko ultraviolettivalo tai auringonvalo
Lääkemääräyksellä valohoito
Valohoito – joko ultraviolettivalo tai auringonvalo

Valo- ja ilmastohoito

Auringonvalolla on suotuisa vaikutus monien psoriaatikkojen iholle. Hoidot voivat sisältää järjestelmällistä altistumista auringonvalolle (ilmastohoito) tai keinotekoisella ultraviolettivalolla annettavaa hoitoa. Valohoitoa käytetään keskivaikean ja vaikean psoriasiksen hoitamiseen. Siitä miten valohoito toimii, ei ole tarkkaa tietoa, mutta tiedetään, että luonnonvalolla ja ultraviolettivalolla annettavat erityishoidot voivat merkittävästi parantaa monien psoriaatikkojen ihoa. Se hillitsee ihosolujen uusiutumista ja lievittää tulehdusta. Valohoitoa on kahdenlaista:

 • Ultraviolettivalo B (UVB): Tätä ultraviolettivalotyyppiä on myös auringonvalossa. Se läpäisee ihon ja auttaa hidastamaan psoriasisihon ihosolujen kasvua. UVB-valohoidossa valolle altistetaan määrätynpituinen aika kerrallaan ja säännöllisen aikataulun mukaisesti.
 • PUVA (psoraleeni + UVA): Valohoito voi perustua myös ultraviolettivalo A:han. Tämä UV-valotyyppi tehoaa ainoastaan yhdistettynä valolle herkistävään lääkeaineeseen, psoraleeniin. Se tehostaa valohoidon vaikutusta, hidastaa ihosolujen liiallista kasvua ja vähentää psoriasiksen oireita tai poistaa ne kokonaan. PUVA-hoidon yleisiä lyhytaikaisia sivuvaikutuksia ovat pahoinvointi ja ihon kutina ja punoitus. Psoraleenin käytön jälkeen on tärkeä välttää auringonvaloa, sillä se voi vahingoittaa silmiä ja aiheuttaa vakavia auringonpolttamia.

Valohoidon yleisiä haittavaikutuksia ovat ihon punoittaminen, kutiaminen tai kuivuminen UV-altistuksen jälkeen. Osalle ihmisistä kehittyy auringossa palamisen kaltainen reaktio ja psoriasis saattaa pahentua tilapäisesti ennen kuin iho alkaa parantua. Auringossa palamista on tärkeää välttää, ja on muistettava, että liiallinen altistuminen auringonvalolle voi vanhentaa ihoa ja lisätä ihosyöpäriskiä. 

Systeemiset hoidot vaikuttavat koko kehoon eikä vain paikallisesti tiettyyn ihoalueeseen.
Systeemiset hoidot
Suun kautta tai pistoksena annettavia lääkkeitä. Kutsutaan systeemiseksi hoidoksi, koska ne vaikuttavat koko kehoon eikä vain paikallisesti tiettyyn ihoalueeseen.

Systeemiset hoidot

Näitä hoitomuotoja kutsutaan systeemisiksi, koska ne vaikuttavat koko kehoon eikä vain paikallisesti tiettyyn ihoalueeseen. Systeemiset lääkkeet otetaan suun kautta tai annetaan pistoksina, ja koska ne vaikuttavat koko kehoon, niitä käytetään tavallisesti vain psoriasiksen vaikeampien muotojen ja psoriaattisen niveltulehduksen hoidossa.

 • Siklosporiini: Tämän vaikuttavan aineen toiminta perustuu immuunivasteen alentamiseen, ja siksi sitä kutsutaan immunosupressiiviseksi (eli immuunivastetta heikentäväksi) lääkkeeksi. Se auttaa hidastamaan tiettyjen immuunisolujen kasvua. Sikslosporiinin käyttöön liittyy useita mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten korkea verenpaine ja munuaismyrkytys, ja sitä käytetään vain vaikeampien psoriasistapausten hoidossa.
 • Metotreksaatti: Tämän lääkeaineen toiminta perustuu solujen nopeaa lisääntymistä aiheuttavan entsyymin sitomiseen ja estämiseen. Näin ollen se hidastaa ihosolujen lisääntymisnopeutta. Metotreksaatilla voi olla haitallisia vaikutuksia maksaan. Siksi on erittäin tärkeää, että sitä käyttävät potilaat ovat huolellisessa seurannassa. Potilaita kehotetaan tavallisesti välttämään alkoholia ja muita maksaa rasittavia aineita. Lisäksi metotreksaatilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa, minkä vuoksi on tärkeää, että otat yhteyttä lääkäriisi, jos aloitat toisen lääkkeen käytön (kuten jonkin tulehduskipulääkkeen) tai jos havaitset haittavaikutuksia.
 • Asitretiini: Asitretiini on A-vitamiinin synteettinen johdannainen, joka palauttaa solujen lisääntymiseen normaalimpaan tilaan, ja sitä käytetään usein erytrodermisen eli koko ihon käsittävän psoriasiksen tai pustulaarisen eli märkärakkulaisen psoriasiksen hoidossa. Se vähentää hilsettä, tasoittaa paksuuntuneita läiskiä ja lievittää tulehdusta. Joskus sitä käytetään yhdessä valohoidon kanssa. Myös asitretiinilla on useita sivuvaikutuksia, ja naisia kehotetaan välttämään raskautta vähintään kaksi vuotta asitretiinihoidon jälkeen, sillä se voi aiheuttaa vaikeita sikiön epämuodostumia.
Biologiset lääkehoidot yleensä pistoksena annettu hoito, joka kohdistuu tiettyyn osaan immuunijärjestelmässä.
Biologiset hoidot
Biologiset lääkehoidot on erityinen systeeminen hoito – yleensä pistoksena annettu – joka kohdistuu tiettyyn osaan immuunijärjestelmässä.

Biologiset lääkkeet

Biologiset lääkehoidot ovat uusin hoitomuoto, joka kohdistuu immuunijärjestelmän tiettyihin osiin. Biologiset lääkkeet ovat proteiinipohjaisia, ja ne annetaan joko pistoksena ihon alle tai infusoidaan suonen kautta suoraan verenkiertoon. Niiden toiminta perustuu tiettyjen immuunijärjestelmän proteiinien estämiseen, kuten tuumorinekroositekijä alfa (anti-TNFα) tai interleukiinit 12 ja 23 (anti-IL 12-23).

Psoriasiksen hoitoon markkinoilla on tällä hetkellä saatavilla kolmea erityyppistä anti-TNF-valmistetta. Niillä jokaisella on eri vaikuttava aine: etanersepti, adalimumabi ja infliksimabi. Ne annetaan joko pistoksena tai infuusiona. Markkinoiden ainoa anti-IL 12-23 -lääke on pistoksena annettava ustekinumabi.

Biologiset hoidot ovat kalliita, ja tavallisesti niitä käytetään vain keskivaikean tai vaikean psoriasiksen hoitoon. Pääasiallisiin haittavaikutuksiin lukeutuu lisääntynyt infektioriski immuunipuolustusjärjestelmän heikkenemisen vuoksi. On tärkeä huomata myös, että tiettyjä rokotteita ei saa antaa hoidon aikana. Kerro aina lääkärille, että saat parhaillaan biologista hoitoa, jos tarvitset rokotetta.

Muita yleisiä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan reaktiot, ja joissain tapauksissa voi ilmetä myös vakavampia haittavaikutuksia. Jos havaitset haittavaikutuksia, ota epäröimättä yhteyttä lääkäriisi. Lisätietoa haittavaikutusten ilmoittamisesta löytyy osoitteesta: http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutukset