Nivelpsoriasis

Nivelpsoriasis ilmenee kivun muodossa nivelessä jossa se vaikuttaa

Nivelpsoriasis ei ole pysyvästi aktiivinen ja akuutti sairaus

Nivelpsoriasis, joka tunnetaan myös nimellä niveltulehdus, ilmenee 10–30 prosentilla psoriaatikoista. Nivelpsoriasis ei ole pysyvästi aktiivinen ja akuutti sairaus. Sille on pikemminkin ominaista aktiivisten ja oireettomien jaksojen vuorottelu, aivan kuten psoriasiksella. 

Yleistä nivelpsoriasiksesta

Nivelpsoriasis ilmenee kivun muodossa, esimerkiksi alaselän, selän, rinnan, käsien, kyynärpäiden, hartioiden, lonkkien, polvien, nilkkojen tai jalkojen nivelissä. Lisäksi nivelpsoriasis aiheuttaa turpoamista johtuen nesteen kertymisestä kipualueelle. Liikkeestä voi tulla vaikeaa ja kivuliasta. Lisäksi tautiin liittyy usein ihottumaa. Kuume, ruokahaluttomuus ja yleinen huono olo saattavat myös johtua nivelpsoriasiksesta. 

Nivelpsoriasis vaikuttaa usein niveleen muodostamalla niin sanotusti makkaramaisuutta, kuten turvonneet sormet tai varpaat. Joissain tapauksissa se näkyy vain oikeassa tai vasemmassa raajassa, mutta voi vaikuttaa myös useisiin niveliin samanaikaisesti. Nivelpsoriasiksen oireet voi johtua psyykkisistä tekijöistä, elämäntapojen muutoksista, liiallisesta fyysisestä kuormasta tai sään muutoksista.

Mitä voi tehdä akuuttivaiheessa?

Akuutin tulehdusvaiheen pituutta ei voida ennustaa. Tällaisina aikoina sairastuneet nivelet turpoavat, ovat jäykkiä sekä niitä särkee. On äärimmäisen tärkeää antaa nivelten levätä. Paras vaihtoehto on asettaa nivel neutraaliin lepoasentoon, jossa nivelpussi ei ole venytysasennossa ja kipu ei ole niin intensiivistä. Tänä aikana kotiaskareita voi tehdä ainoastaan kevyesti. On suositeltavaa toistaa rentoutus sekä hengitysharjoituksia. 

On olemassa useita tapoja lievittää tulehdusta. Asiantuntijat voivat soveltaa lääkehoitoa vaikeimmissa tapauksissa. Lisäksi kylmähoidosta, kylmäpusseista sekä kipulääkevoiteista voi olla apua. Voit asettaa jalat päällekkäin tason päälle ja antaa kipeytyneelle nivelelle kylmähoitoa 10-15 minuuttia. Muista aina kysyä lääkäriltäsi mikä hoito sopisi sinulle parhaiten. 

Muista myös, että jos olet jonkin kipulääkkeen vaikutuksen alaisena, sinun on oltava erityisen varovainen liikuntaa harrastaessasi! On hyvä myös muistaa, että kipulääkkeet vievät tunteen kivusta pois, mutta eivät vähennä tulehduksen laajuutta. 

Nivelpsoriasiksen lepovaiheessa liikunta on olennainen osa hoitoa

Mitä voi tehdä ei-akuutissa vaiheessa ns. lepovaiheessa?

Lepovaiheessa, ei lääkinnälliset hoidot, kuten fysioterapia ja ruokavalio ovat olennainen osa hoitoa. Tämä on se vaihe, kun voi parhaiten varmistaa myönteisiä muutoksia fyysisessä kunnossa. Kohtalaisen tiukat harjoitukset on suositeltavia tässä vaiheessa, kuten uinti, pyöräily sekä pidennetty kävely. Toisaalta kannattaa välttää kontaktilajeja ja lajeja, joissa on paljon hyppimistä, kuten aerobic tai jalkapallo. Jos päätät mennä uimaan, valitse allas jossa on suhteellisen kylmää vettä, lämpimämmät altaat voivat aiheuttaa nivelpsoriasiksen oireiden leimahtamisen. Sauvakävely on hyvä laji, sauvat auttavat pitämään kädet ja ylävartalon tiukkana samalla vahvistaen niitä. 

Riippumatta siitä, minkä kävely tai vaellus reitin valitset, sinun täytyy aina valita mukavat ja pehmeät kengät, joissa on paksu kengänpohja. Kun ostat vaatteita tai urheilujalkineita, kannattaa harkita kaupan asiantuntijoiden apua, he osaavat selittää näiden ominaisuuksien tärkeyden. 

Lepovaiheessa voit tehdä fysioterapia harjoituksia, jotka ovat kohdistettu erityisesti jollekin tietylle lihasryhmälle. Kuuntele kehoasi ja sopeuta harjoitusvastus kuntosi mukaan.

Hyvällä fyysisellä ja psyykkisellä tilalla on positiivinen vaikutus nivelpsoriasiksen lepovaiheen kestoon. Tällaisina aikoina keskity enemmän terveellisiin elämäntapoihin, syömään terveellisesti ja valvomaan omaa painoasi. Vältä tai vähennä tupakanpolttoa sekä alkoholin käyttöä niin paljon kuin mahdollista.