Miten hallita psoriasista käsissä ja kynsissä

Psoriasis kädessä esiintyy yleisimmin kämmenissä

Yleiset oireet ja varotoimenpiteet

Psoriasis käsissä ja kynsissä voi hankaloittaa arkiaskareista suoriutumista.

Eläminen käsien ja kynsien psoriasiksen kanssa voi olla hankalaa. Läiskät ovat usein näkyvämpiä kuin muualla kehossa ja päänahassa olevat läiskät ja koska kädet ovat erittäin merkittävässä roolissa ihmissuhteissa – kuten kättelyssä sosiaalisissa ja ammatillisissa tilanteissa.

Noin puolessa tapauksista käsipsoriasis aiheuttaa muutoksia kynsissä.

Käsi- ja kynsipsoriasiksen yleiset oireet

Psoriasista voi esiintyä kämmenselässä, mutta yleisimmin sitä on kämmenissä. Bakteerit pääsevät tunkeutumaan psoriasikseen sairastuneisiin kämmeniin, sillä niiden iho halkeilee helposti. Syntyy helposti tulehdusten ja tartuntojen noidankehä.

Noin puolessa tapauksista käsipsoriasis aiheuttaa muutoksia kynsissä. 

  • Tavallisin oire ovat kynsiin ilmestyvät kuopat tai pistemäiset painaumat.
  • Kynsistä saattaa tulla valkoiset ja paksut, ja kuivuuden takia niihin voi ilmestyä poikittaisia viivoja.
  • Jos sairaus leviää kynsinauhoihin, ne eivät enää anna suojaa, jolloin tulehdus voi levitä kynsien alle.

Hoitovaihtoehdot ja varotoimenpiteet

Keskustele käsi- ja kynsipsoriasiksesta ja saatavilla olevista hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa. Voit myös pyytää apua sairauden hallitsemiseen ja minkälaisiin yksinkertaisiin varotoimiin voit ryhtyä.

Ennakoivana toimenpiteenä saattaa olla liikkeiden välttäminen, jotka aiheuttavat toistuvaa hankausta käsiin. Psoriläiskät saattavat ärsyyntyä esimerkiksi kutomisesta.

Lääkäri voi myös suositella käyttämään suojakäsineitä, kun olet tekemisissä lian, kemikaalien tai nesteiden kanssa. Jos lääkäri suosittelee suojakäsineitä, on tärkeää vaihtaa käsineitä säännöllisesti ja muistaa antaa ihon hengittää välillä.

Huomioi se, että kumikäsineet sisältävät kovia kemikaaleja jotka voi aiheuttaa reaktioita. Jos käsineet aiheuttavat ärsytystä tai hikoilua, käytä niiden sisällä puuvillakäsineitä.

Käsien ja kynsien huolellinen hoitaminen

Jos sinulla on kynsipsoriasis, kynnet tulisi pitää mahdollisimman kuivina. Kuivaa sormenpäät paperipyyhkeellä aina käsienpesun jälkeen, jotta kosteus imeytyy paperiin eikä pääse tunkeutumaan kynsien alle. Kynnet kannattaa pitää lyhyinä, sillä pitkät kynnet ovat alttiimpia tulehduksille. Leikkaa kynnet mieluummin kynsileikkureilla kuin saksilla. Kynsiä ei pidä viilata. Ole erityisen varovainen, kun teet manikyyriä kynsillesi – erityisesti käsitellessäsi kynsinauhoja.