Miten hallita psoriasista jaloissa ja jalkaterissä

Psoriasis jaloissa esiintyy useimmiten soikean tai epäsäännöllisen muotoisina läiskinä

Yleiset oireet ja varotoimenpiteet

Psoriasiksen oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä osassa kehoa psoriasis on. Keskustele psoriasiksestasi lääkärin kanssa, joka osaa määrätä asianmukaisen hoitomuodon ja auttaa sairauden hallinnassa.

Jalkapsoriasiksen oireet ja hallinta

Psoriasis jaloissa esiintyy useimmiten soikean tai epäsäännöllisen muotoisina läiskinä. Joskus useat läiskät kasvavat yhteen muodostaen yhdessä yhden isomman läiskän. Säärissä ja polvissa olevat läiskät ovat usein erittäin kutisevia. Jos läiskät ovat nivelten alueella, läiskiin saattaa tulla halkeamia. Näihin läiskiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, kun hoidat ihoasi pehmentävillä aineilla.

Seisominen pidemmän aikaa tai oleskelu lämpimässä ympäristössä voi aiheuttaa jalkojen laskimoiden turvotusta, mikä lisää painetta iholla.

Jalkaterän psoriasiksen oireet ja hallinta

Jalkaterissä (ja käsissä) psoriasis on tavallisesti tyypiltään hyperkeratoottista eli liikasarveistunutta, jossa läiskät voivat olla joko tarkkarajaisia tai hajanaisempia. Tätä psoriasiksen muotoa esiintyy usein jalkapohjissa tai kämmenissä ja varpaiden tai sormien sivussa. Toinen sairauden muoto on nk. märkärakkulainen psoriasis. Tässä psoriasiksen muodossa useat pienet rakkulat (joissa voi olla hilsettä, punoitusta ja rupia, mutta ei välttämättä) muodostavat epämiellyttävää ihottumaa jalkapohjiin (tai kämmeniin). Rakkulat voivat näyttää tulehtuneilta, mutta sitä ne eivät kuitenkaan ole. Rakkulat ovat bakteerittomia. Jalat voivat olla arat ja erittäin kivuliaat. Ongelma voi olla pahempi, jos psoriaatikko on lättäjalkainen, pitkä tai ylipainoinen tai joutuu ammatissaan seisomaan paljon.

Jalkojen hoitaminen

Hyvä jokapäiväinen hygienia on olennaista silloin kun kärsit jalkaterien psoriasiksesta. Jalkineiden tulisi olla kevyet ja mukavat. Valitse kengät, jotka pitävät jalkasi viileinä ja kuivina ja joissa ilma pääsee kiertämään. Voit ostaa vaahto-, korkki- tai vesitäytteisiä pohjallisia, jotka helpottavat painetta iholla. Voit käyttää myös polymeeristä valmistettuja sisäpohjallisia, jotka toimivat iskunvaimentimina ja suojaavat paranevaa ihoa. Vältä teräväkärkisiä ja synteettisistä materiaaleista, kuten muovista, valmistettuja kenkiä.

Talviaikaan jalat tulisi pitää lämpiminä, erityisesti jos kärsit huonosta verenkierrosta jaloissa, tai jos jalkasi ovat usein kylmät. Kesäisin jalkakylpy on suositeltavaa joka päivä.