Miten hallita psoriasista ihotaipeissa

Hankautuminen ja hikoilu voi ärsyttää psoriasista ihotaipeissa

Yleiset oireet ja varotoimenpiteet

Ihotaipeissa, kuten kainaloissa ja rintojen alla, iho on herkempää ja ohuempaa kuin muualla. Hankautuminen ja hikoilu voi aiheuttaa jatkuvaa ärsytystä. Koska taipeiden iho on vähemmän kosketuksissa ilman kanssa, se lämpenee ja kostuu. Tämä lisää hiiva- ja sienitulehdusten todennäköisyyttä. Erityisen alttiita ovat paikat, joka hikoilevat enemmän, kuten kainalot, rintojen alla oleva iho, nivuset ja jalkoväli.

Käytä väljiä ja mukavia vaatteita aina kun mahdollista. Parhaita materiaaleja ovat puuvilla tai polyesteri-puuvillasekoitteet.

Varotoimenpiteet

Sairauden hallinnassa auttaa, kun yrität pitää taipeesi mahdollisimman kuivina myös sen jälkeen, kun psoriasis on parantunut. Pese taipeet hellävaroen ja kuivaa ne pesun jälkeen huolellisesti. Voit tarvittaessa kuivata paperipyyhkeellä pienimmät taivealueet varmistaaksesi, että ne ovat täysin kuivat. Pyri käyttämään väljiä ja mukavia vaatteita. Parhaita materiaaleja ovat puuvilla tai polyesteri-puuvillasekoitteet. Naisten on hyvä välttää kaarituellisia rintaliivejä, sillä ne lisäävät hikoilua.

Pidä iho kuivana ja mukavia vaatteita

Jos psoriasista on nivusissa ja jalkovälissä – sukuelinten ja peräaukon ympärillä ja pakaravaossa – lämpiminä kesäpäivinä voi olla hyväksi käydä pesulla useammin kuin kerran. Muista pesun jälkeen kuivata nivuset ja pakaravako huolellisesti. Käytä mukavia, puuvillaisia alusvaatteita. Jos mahdollista, vältä tiukkoja farkkuja ja housuja. Synteettiset materiaalit aiheuttavat hikoilua ihollasi, joten niiden käyttöä tulisi välttää. Miehillä bokserit ovat paremmat kuin lahkeettomat alushousut, sillä ne sallivat ilman kiertämisen.