Lapset ja psoriasis

Psoriasis on lapsilla harvinainen sairaus

Lasten psorin hoidossa on erityisesti huomioitava taudin kroonisuus

Psori on lapsilla harvinainen sairaus, vain alle 1 % sairastuu siihen. Yleisin puhkeamisikä lapsilla on 9-10 v. ja se on pojilla hiukan tavallisempaa. Jos toisella vanhemmista on psoriasis, lapsen todennäköisyys sairastua on 10-20 %. Jos psoriasis on kummallakin vanhemmalla, lapsen sairastumisriski on jopa 50-70 %.

Tavallisin tautimuoto on läiskäpsori raajoissa, kasvoissa ja hiuspohjassa. Imeväisiässä psori voi esiintyä myös vaippa-alueella. Pisarapsori on yleisempi teini-ikäisillä usein streptokokkinielutulehdukseen liittyen.

Lasten psoriasiksen hoito

Lasten psorin hoidossa on erityisesti huomioitava taudin kroonisuus. Lapselle itselleen on hyvä painottaa, että läiskien hoitaminen on tärkeää ja hoito voi pitää oireet joko kokonaan poissa pitkiäkin aikoja tai ainakin lievittää niitä. Psorin ihoalueet voivat olla kipeitä, joten perusvoiteen käyttö oireettomanakin aikana pitää ihon paremmassa kunnossa ja helpottaa helposti ärtyvää ihoa.

On hyvä muistuttaa lapsen lähipiiriä ettei psoriasis tartu

On hyvä kertoa sairaudesta hoitopaikalla, lapsen ystäville, opettajalle ja sukulaisille. Psori voi näyttää ikävältä, mutta on hyvä muistaa ja muistuttaa muitakin, että psori ei tartu.

Tärkeää on tietää myös hoitojen haittavaikutusten riskit. Lapsilla paikalliskortikoidien imeytyminen on voimakkaampaa kuin aikuisilla ja varsinkin vaippa-alueella ja taipeissa tällä voi olla merkitystä. UVB ja SUP- valohoitoja voidaan käyttää rajoitetusti erikoislääkärin valvonnassa. Sisäisten ja biologisten lääkkeiden tarpeen ja käytön päättää aina erikoislääkäri.

Keskustele hoitavan lääkärin kanssa, mitä eri lääkkeitä lapsesi voi käyttää, jotta riskejä voidaan välttää tai vähentää. Ihohoitajalta voi kysyä vinkkejä voiteiden levittämisestä ja rutiinien muodostamisesta lapsen arkielämässä.