Valmistautuminen lääkärin vastaanotolle

Valmistautumisella voit saada lääkärikäynnistä parhaan hyödyn

10 vinkkiä valmistautumiseen

Muutaman minuutin käyttäminen lääkärikäyntiin valmistautumista varten voi olla hyödyllistä, erityisesti, jos olet jostain syystä hermostunut tai huolestunut. Ja koska vastaanottoajat voivat olla rajallisia, pienellä valmistautumisella voit saada lääkärikäynnistä parhaan hyödyn. Mietitkö, mistä aloittaa? Seuraavat vinkit ohjaavat sinua oikeaan suuntaan:

1. Määritä selkeä tavoite

Koet ehkä, että hoitosi ei tehoa ja haluat kokeilla jotain uutta. Tai saatat olla huolestunut sivuvaikutuksista tai olet vain tuntenut olosi alakuloiseksi. Mikä tahansa huolestuttaakin sinua, saat lääkärikäynnistä paljon suuremman hyödyn, kun mielessäsi on selkeä tavoite.

2. Kirjoita kysymyksesi muistiin

Mieti ennen lääkärikäyntiä mitä kaikkea haluat kysyä, ja kirjoita kysymykset ylös. Näin varmistat, että et unohda mitään tärkeitä kysymyksiä tai mieltäsi askarruttavia huolenaiheita. Esitä rohkeasti niin paljon kysymyksiä, kuin on tarpeen. Jos voit, koeta kirjoittaa ylös syyt, miksi haluat myös kyseiset tiedot. Tämä siltä varalta, että lääkäri kysy, miksi kysymys huolettaa sinua.

Kirjoita ylös mahdolliset muutokset, milloin oireita ilmestyi ja jos olet huomannut jotakin, joka saattaa pahentaa psoriasistasi. Nämä ovat kaikki tärkeitä tietoja, joista voi olla hyötyä lääkärille.

Tavoite lääkärikäynnille auttaa saamaan siitä paremman hyödyn

3. Lue psoriasiksesta

Kun sinulla on pohjatietoja psoriasiksesta, se auttaa sinua ymmärtämään mistä lääkärisi puhuu. Perehtyminen sairauteen ennen lääkärikäyntiä voi siis olla erittäin hyödyllistä. Muista kuitenkin, että netissä on saatavilla virheellistäkin tietoa, joten varmista lukemiesi tietojen paikkansapitävyys lääkäriltä.

4. Kirjoita luettelo käyttämistäsi lääkkeistä

Kirjoita luettelo käyttämistäsi lääkkeistä, mukaan lukien mahdolliset käsikauppavalmisteet ja lisäravinteet. Lääkäri kysyy niistä todennäköisesti, joten luettelo on hyvä olla valmiina.

5. Pidä oireista päiväkirjaa

Oireista ja yleisestä voinnistasi on hyvä idea pitää kirjaa. Kirjoita ylös mahdolliset muutokset, milloin oireita ilmestyi ja jos olet huomannut jotakin, joka saattaa pahentaa psoriasistasi. Nämä ovat kaikki tärkeitä tietoja, joista voi olla hyötyä lääkärille.

6. Pyydä tarvittaessa pidempää vastaanottoaikaa

Jos sinulla on paljon kysymyksiä ja pelkäät, että kaikkien läpikäymiseen ei ole riittävästi aikaa, voit kertoa vastaanottovirkailijalle tarvitsevasi mahdollisesti pidemmän vastaanottoajan.

7. Pyydä ystävää tai sukulaista mukaan

Jos pelkäät unohtavasi, mitä vastaanotolla puhutaan, tai tarvitset henkistä tukea, voit hyvin ottaa jonkun mukaasi. Läheinen ystävä tai sukulainen voi auttaa sinua muistamaan vastaanotolta asioita, jotka ovat saattaneet unohtua itseltäsi.

8. Pukeudu tarkoituksenmukaisesti

Lääkärin on ehkä tutkittava psoriasistasi, joten mieti, minkälaiset vaatteet puet vastaanotolle. Parasta on valita vaatteet, jotka ovat väljiä ja helppo riisua. Vältä pitkiä nappirivejä.

9. Harjoittele tapaamista etukäteen

Jos lääkärikäynti hermostuttaa sinua, voit harjoitella etukäteen, mitä haluat sanoa. Tämä tuo lisää itsevarmuutta. Voit halutessasi leikkiä roolileikkiä ja pyytää hyvää ystävää tai perheenjäsentä esittämään lääkärin roolia.

10. Ota muistikirja ja kynä mukaan

Muistikirjan ja kynän mukaan ottaminen vastaanotolle on hyvä idea, jotta voit kirjoittaa lääkärin vastaukset kysymyksiisi ylös. Muistiinkirjoittamiselle ei ole mitään estettä. Itse asiassa lääkärisi todennäköisesti kannustaa sinua siihen.Se, miten valmistaudut lääkärikäyntiin, on kiinni itsestäsi ja henkilökohtaisesta tilanteestasi. Toivottavasti jotkin näistä vinkeistä innostavat sinua miettimään, miten voit valmistautua lääkärikäynteihin ja saat niistä parhaan hyödyn.