Tehokkaan hoidon ABC

Oikea hoito auttaa psoriasiksen tehokkaaseen hallitsemiseen

Miten saat parhaan hyödyn hoidostasi

Psoriasis on elinikäinen sairaus, mutta oikea hoito voi auttaa sen tehokkaaseen hallitsemiseen, jopa läiskien häviämiseen. Psoriasiksen hoitaminen voi joskus tuntua rasitteelta, on tärkeää punnita pitkäaikaisia hyötyjä suhteessa lyhytaikaisiin haittoihin. Osalla ihmisistä läiskät voivat hoitojen avulla hävitä kokonaan viikoiksi, kuukausiksi ja joskus jopa vuosiksi. Osa taas saattaa kokea, että hoidot lievittävät merkittävästi heidän oireitaan huolimatta läiskistä, joita heillä on ihollaan aina.

Tutkijat ovat havainneet, että monet psoriaatikot, joille on määrätty paikallishoitovalmisteita, eivät käytä niitä ohjeiden mukaan.

Punnitse psoriasishoidon pitkäaikaisia hyötyjä lyhytaikaisiin haittoihin

Paikallishoitovalmisteiden käyttäminen

Monet psoriaatikot, joille on määrätty paikallishoitovalmisteita, eivät käytä niitä ohjeiden mukaan – he käyttävät niitä joko liian vähän tai eivät käytä niitä säännöllisesti. Jotta saat parhaat tulokset: Levitä hoitovalmistetta suoraan psoriasiskohtaan, vältä sen joutumista ympäröivälle iholle. Älä käytä hoitovalmistetta liikaa, mutta huomaa myös, että valmiste ei toimi tarkoitetulla tavalla, jos sitä annostellaan liian vähän. Ota hoito osaksi päivittäisiä rutiinejasi, esimerkiksi käyttämällä hoitovalmistetta päivittäin samaan aikaan. Ihoa pehmentävien kosteusvoiteiden päivittäinen käyttö auttaa pehmittämään ihoa. Käytä kosteusvoidetta hoitojen välissä.

Muut psoriasishoidot

Erilaisia hoitovaihtoehtoja on saatavilla paljon, ja niillä kaikilla on yhteinen tavoite: psoriasiksesi parantaminen. Käytitpä mitä tahansa hoitomuotoa, on tärkeää, että käytät sitä ohjeiden mukaan ja tiedät, että eri psoriasishoidot toimivat eri tavoin. Osa hoidoista alkaa vaikuttaa nopeammin kuin toiset. Huolimatta siitä, minkälainen hoitovalmiste sinulle on määrätty, seuraavat neuvot pätevät aina: Noudata valmisteen mukana toimitettuja ohjeita. Käytä valmistetta koko määrätyn käyttöajan. Keskustele lääkärisi kanssa, milloin lääkkeen käyttö lopetetaan. Monien lääkkeiden käytön äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa ongelmia, ja lääkärisi voi neuvoa sinua lopettamaan käytön vähitellen. Psoriasis on elinikäinen sairaus, mutta käyttämällä hoitovalmisteita asianmukaisesti voit hallita sitä tehokkaasti, ja oikeanlaisella hoidolla läiskät voivat jopa hävitä kokonaan.

Tärkeimmät kysymykset

Jos olet vähänkin epävarma siitä, miten hoitovalmistetta kuuluisi käyttää, kysymysten kirjoittamisesta ylös voi olla apua, jotta muistat ottaa esille kaikki huolenaiheesi keskustellessasi lääkärin kanssa. Seuraavassa on kysymyksiä, joita saatat haluta pohtia: Miten minun tulisi käyttää hoitovalmistetta? Kuinka usein minun on käytettävä hoitovalmistetta? Miten se toimii? Kuinka pian voin nähdä tuloksia? Kuinka kauan minun on käytettävä hoitovalmistetta? Mitkä ovat käyttämäni hoitovalmisteen mahdolliset sivuvaikutukset? Voinko käyttää tätä hoitovalmistetta yhdessä toisen lääkevalmisteen kanssa? Mikä tekee tästä hoitovalmisteesta sopivimman itselleni?