Tee hoidosta osa päivittäistä rutiinia

Psoriasiksen hoitorutiinit osaksi arki-elämää

Noudattamalla lääkärin ohjeita saat hoidostasi parhaan tuloksen

Voit saada hoitoa eri muodoissa – paikallisvalmisteina, pillereinä tai pistoksina. Jokaisella näistä on omat haasteensa. Eniten määrättyjä ovat paikallishoidot, kun taas pillereinä tai pistoksina (systeemiset ja biologiset hoidot) annettavia hoitomuotoja käytetään tavallisesti potilailla, joilla on keskivaikea tai vaikea psoriasis tai psoriaattinen niveltulehdus. Eri hoitomuodot voivat edellyttää erilaisia annostiheyksiä. Paikallishoitovalmisteita on tavallisesti käytettävä vähintään kerran päivässä, kun taas muita hoitoja voi olla tarpeen ottaa harvemmin, esimerkiksi kerran viikossa.

On tärkeää olla lannistumatta ajatuksesta, että psoriasis edellyttää päivittäistä hoitoa.

On tärkeää hoitaa psoriasista lääkärin ohjeiden mukaan

Päivittäiset hoidot

Jotta voit saada hoidosta parhaat tulokset, sitä on käytettävä lääkärin ohjeiden mukaisesti. Erilaisten vaatimusten välillä tasapainoillessasi voit kuitenkin tuntea houkutusta jättää hoitokerta silloin tällöin väliin. Tai saatat vain välillä unohtaa sen.

Hoitojen muistaminen

Osalla hoidoista on erilainen annostiheys – esimerkiksi kerran viikossa – jolloin voi olla vaikea muistaa tarkkaan, milloin lääke pitäisi ottaa. Hoidon merkitsemistä kalenteriin voi tällöin olla apua. Voit halutessasi käyttää myös muunlaisia muistutuksia ja asettaa esimerkiksi sähköiseen kalenteriin tai älypuhelimeen hälytyksen, joka muistuttaa, kun sinun on otettava lääkkeesi. Kun pidät kirjaa tilasi etenemisestä, voit arvioida hoidosta saamasi hyötyjä. Kirjaa ylös kaikki pienetkin muutokset ihosi ulkonäössä ja tuntemuksissa pitämällä oireista päiväkirjaa ja mahdollisesti valokuvaamalla läiskiä säännöllisin väliajoin. Näin voit paremmin huomata paranemisen, joka muutoin saattaisi jäädä sinulta huomaamatta, ja saat näyttöä edistymisestä, mikä kannustaa sinua pitäytymään hoitorutiineissa.

Eläminen paikallishoitojen kanssa

Psoriasiksen paikallishoitovalmisteiden käyttäminen voi olla aikaa vievää ja sottaista ja tuntuu joskus rasitteelta. Itsellesi parhaiten sopivan paikallishoidon löytäminen ja sen ottaminen osaksi päivittäisiä rutiinejasi voi auttaa sinua hoidon paremmassa hallinnassa. Paikallishoidoissa voi olla paljonkin eroja siinä, miten helppokäyttöisiä tai kuinka rasvaisia ja sottaisia ne ovat ja kuinka kauan niiden imeytyminen ihoon kestää. Oikeanlaisen koostumuksen valitseminen voi tuoda helpotusta hoidon hallintaan. Tavallisimmin hoitovalmisteet ovat iholle levitettäviä voiteita, emulsiovoiteita ja geelejä ja päänahan hoitoon tarkoitettuja sampoita. Voiteet: Voiteet ovat paikallishoidoissa yleisesti käytettyjä valmisteita. Paksun ja rasvaisen koostumuksen vuoksi niiden tasainen levittäminen voi olla vaikeaa ja voiteen imeytyminen ihoon kestää usein pitkään. Geelit: Psoriasiksen hoitoon on saatavilla myös geelejä. Ne ovat koostumukseltaan tavallisesti juoksevampia kuin voiteet ja ne levittyvät niitä helpommin. Emulsiovoiteet: Emulsiovoiteet ovat tavallisesti väriltään valkoisia ja koostuvat öljyn ja veden sekoituksesta. Niiden öljypitoisuuksissa voi olla suuria eroja, ja niillä on monia samoja ominaisuuksia kuin geeleillä. Shampoot: Shampoot ovat nestesaippuoita, joiden vaikuttava aine hoitaa päänahan psoriasista. Tavallisesti sampoo on jätettävä hiuksiin tietyksi ajaksi, esim. 15–30 minuutiksi, ennen kuin se huuhdellaan pois.

Selviytyminen sottaisista hoidoista

Jos ajatus hoitovalmisteiden sottaisuudesta estää sinua käyttämästä niitä, voit koittaa ottaa selvää, olisiko olemassa vähemmän rasvaisia hoitovaihtoehtoja.Voit myös varata hoitovalmisteen imeytymiselle aikaa ennen pukeutumista tai voit levittää sen juuri ennen nukkumaanmenoa. Jos hoidettavia läiskiä on paljon, voit suojata vuodevaatteita panemalla niiden päälle vanhan pyyhkeen tai lakanan. Jos sinulla on päänahan psoriasis ja käytät hoitovalmistetta nukkumaanmenoaikaan, voit suojata hyviä vuodevaatteitasi vanhalla tyynyliinalla ja nukahtaa sen jälkeen rauhallisin mielin.

Ajan varaaminen hoidolle

Jos aikaa tuntuu olevan liian vähän, harkitse koostumukseltaan sellaisten valmisteiden käyttöä, jotka imeytyvät ihoon nopeammin. Voit myös nousta sängystä muutamaa minuuttia aiemmin tai mennä nukkumaan muutamaa minuuttia myöhemmin. Jos haluat suunnitella päiväaikataulusi tarkasti, voit kokea hyödylliseksi varata hoidollesi säännöllisen oman ajan. Voit myös koittaa saada lisää vapaata aikaa pyytämällä ystävää tai perheenjäsentä huolehtimaan jostakin päivittäisestä askareestasi. Loppujen lopuksi ei ehkä ole kovinkaan suurta eroa siinä, kuinka kauan aikaa kuluu päivittäiseen peseytymiseen ja kuinka kauan hoidosta huolehtimiseen. Ajan löytäminen hoidolle voi tuntua mielekkäämmältä, jos yhdistät sen johonkin, mistä nautit. Voit esimerkiksi samalla kuunnella suosikkimusiikkiasi tai -radiokanavaa tai katsoa TV:stä lempiohjelmaasi.

Haittavaikutusten tiedostaminen

Kaikilla hoitovalmisteilla voi olla mahdollisia haittavaikutuksia. Siksi on tärkeää, että keskustelet lääkärisi kanssa omaan hoitovalmisteeseesi liittyvistä mahdollisista haittavaikutuksista, ja tiedät, mitä voi olla odotettavissa ja milloin pitää reagoida. Ota aina yhteys lääkäriin, jos havaitset jonkin odottamattoman reaktion hoidon aikana. Lisätietoa lääkevalmisteiden haittavaikutuksen ilmoittamisesta löytyy osoitteessa: 

http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutukset