Suuret odotukset? Kannattaa antaa hoidolle mahdollisuus

Psoriasishoidon tehon nopeus on yksilöllistä

Vinkkejä parantumisen seurantaan

Kun aloitat psoriasishoitovalmisteen käytön, on tavallista toivoa, että se vaikuttaisi välittömästi. Jos näin ei tapahdu, voit kokea sen turhauttavaksi. Joidenkin psoriasishoitojen vaikutukset alkavat kuitenkin näkyä vasta muutaman viikon kuluessa. Valitettavasti tämän viiveen vuoksi osa ihmisistä uskoo virheellisesti, että heidän hoitonsa ei tehoa, ja he lopettavat sen käytön. Muista, että kaikki ovat yksilöllisiä ja joillakin hoidot alkavat tehota muita aiemmin. Hoidon alussa muutokset voivat myös olla liian pieniä, jotta voisit havaita ne välittömästi.

Huomaa ero

Jotta voit arvioida hoidon hyötyjä objektiivisesti, koita seurata ihosi ulkonäössä ja tuntemuksissa tapahtuvia pieniäkin muutoksia ja kirjaa ne ylös. Älä luota pelkästään näköhavaintoon, sillä apua voi olla myös silmien sulkemisesta ja psoriasisihon koskemisesta. Jos tunnet ihon paksuuden ja karkeuden vähentyneen, tällöin tiedät, että hoito tehoaa. 

Jotta voit arvioida hoidon hyötyjä objektiivisesti, koita seurata ihosi ulkonäössä ja tuntemuksissa tapahtuvia pieniä muutoksia ja kirjaa ne ylös.

Psoriasishoidon tehoa voi seurata päiväkirjan avulla

Pidä kirjaa

Monet kokevat päiväkirjan pitämisestä olevan apua. Voit kirjoittaa ylös, minkälainen päiväsi oli, miltä olosi tuntui ja ilmestyikö uusia psoriasisläiskiä. Näin voit tunnistaa, mitkä tekijät laukaisevat psoriasiksesi, ja huomata parannukset, jotka muuten saattaisivat jäädä sinulta huomaamatta. Osa kokee vielä hyödyllisemmäksi tilan seuraamisen valokuvapäiväkirjan avulla. Ota kuva psoriasisläiskistä ennen uuden hoidon aloittamista ja tallenna se. Ota valokuvia säännöllisesti ja seuraa tilan etenemistä. Näin saat kuvallista materiaalia tilastasi ja voit selkeämmin havaita hoidon tuomat hyödyt.

Määritä tavoitteet

Lopuksi on hyvä huomioida, kuinka henkilökohtaisesti mittaat hoitosi onnistumista. On ihmisiä, jotka ajattelevat hoidon onnistuneen vain, jos tuloksena on sileä iho, kun taas toiset kokevat hoidon onnistuneen hyvin, jos läiskät ovat vähentyneet tai ne ovat vähemmän hilseisiä. Joka tapauksessa voi olla kannattavaa puhua odotuksistasi lääkärin kanssa ja selvittää, ovatko odotuksesi realistisia. Muista käyttää hoitovalmistetta tarkasti lääkärin ohjeiden mukaan, muuten se ei ehkä tehoa toivomallasi tavalla. Kirjaa lisäksi tilasi eteneminen tarkkaan ylös, jotta voit seuraavalla kerralla verrata odotuksiasi tilassasi tapahtuneisiin todellisiin muutoksiin. Näin olet myös paremmin perillä tilastasi ja voit asiantuntevammin keskustella lääkärisi kanssa seuraavista hoitovaiheista.