Psoriasis – Tiedä minkä kanssa toimit

Psoriasishoidon tehoamisen edellytys on ohjeiden noudattaminen

Mitä voit odottaa psoriasishoidolta

Psoriasis voi vaikuttaa moniin eri elämänalueisiin, ja on vain inhimillistä, että toivoisit pääseväsi siitä eroon lopullisesti. Valitettavasti vielä ei ole löydetty hoitokeinoa, jolla psoriasis voitaisiin parantaa pysyvästi. Sairauden puhjettua voit odottaa sen tulevan ja menevän koko elämäsi ajan. Oireiden puhkeamisen väliin jäävä aika kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti. Osalla läiskät voivat pysyä poissa viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Osalla taas läiskiä saattaa olla iholla aina.

Psoriasiksen vaikutus elämänlaatuun

Tutkimuksen mukaan psoriasiksen oireiden aikana psoriaatikot tuntevat tavallisesti ahdistuneisuutta ja välttävät joskus tiedostamattaankin erilaisia aktiviteetteja, kuten kuntosalilla tai uimahallissa käyntiä, seksiä, ihoa paljastavien vaatteiden käyttöä ja sosiaalisiin tapahtumiin osallistumista.

Hoito ei voi toimia tehokkaasti, jos et noudata ohjeita täsmällisesti.

On tärkeää käyttää psoriasis hoitovalmisteita oikealla tavalla

Osa psoriaatikoista kertoo myös tuntevansa sairaudestaan häpeää, ahdistusta, masennusta tai vaivaantuneisuutta, ja nämä tuntemukset saattavat saada elämän tuntumaan vaikeammalta. Toisin sanoen psoriasiksella voi olla merkittävä vaikutus elämänlaatuun ja mielialaan.

Noudata hoito-ohjeita

Yksi tapa pienentää psoriasiksen vaikutusta on oikean hoitovalmisteen käyttäminen oikealla tavalla. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta tutkijat ovat havainneet, että monet ihmiset, joille on määrätty psoriasishoitovalmisteita, eivät kuitenkaan käytä niitä ohjeiden mukaan. Hoito ei voi toimia tehokkaasti, jos et noudata ohjeita. Käytä siis vähän aikaa sen selvittämiseen, miten hoitovalmistetta käytetään, miten se toimii ja kuinka nopeasti sen voi odottaa tehoavan. Näin voit käydä asiantuntevampaa keskustelua lääkärisi kanssa ja voitte yhdessä seurata psoriasistasi ja lääkärin määräämän hoidon tehokkuutta.

Keinot selviytymiseen

Vaikka tekisit parhaasi hoidon noudattamiseksi, se ei kuitenkaan aina välttämättä riitä vastaamaan psoriasiksen kaikkiin seurauksiin. QualityCare™-sivuilta löydät neuvoja, joiden avulla voit paremmin selvitä myös sosiaalisista ja psykologisista vaikutuksista, joita psoriasiksella on elämääsi. Selaa artikkelikokoelmaa ja lue aiheista, jotka koskettavat itseäsi.