Onko hoidostasi todella hyötyä?

Arvioi hoidon hyötyjä objektiivisesti

Hyötyjen punnitseminen

Vaikka kuinka yrität pysyä positiivisena, saattaa tulla aikoja, jolloin sairautesi saa sinut tuntemaan olosi rasittuneeksi, yksinäiseksi tai lopen kyllästyneeksi. Tällaisessa olotilassa tarkan hoito-ohjelman noudattaminen voi tuntua viimeiseltä asialta, joka sinua huvittaa. Jos koet haittavaikutuksia, huolimatta siitä, kuinka pieniä ne ovat, saatat miettiä, onko hoito-ohjelman noudattamisesta mitään hyötyä. Miten siis teet päätöksen, joka on oikea sinulle?

Arvioi hoidon mahdollisia hyötyjä suhteessa sen varjopuoliin. Usein ihmiset päättävät, että mahdollisuus lievittää oireita on ylimääräisen vaivan arvoista.

Päiväkirjan pito voi helpottaa hoitorutiinien noudattamista

Pidä oireistasi kirjaa

Jotta voit arvioida hoidon hyötyjä objektiivisesti, koeta seurata ihosi ulkonäössä ja tuntemuksissa tapahtuvia pieniäkin muutoksia ja kirjaa ne ylös. Päiväkirjan pitäminen oireista tai läiskien säännöllinen valokuvaaminen voi auttaa sinua huomaamaan parannukset, jotka muuten saattavat jäädä sinulta huomaamatta.

Vaivan minimointi

Saatat myös haluta löytää keinoja, joilla voit minimoida hoidon aiheuttamaa vaivaa. Osa hoidoista on toisia helpompi hallita, ja yhdessä lääkärisi kanssa voit keskustella itsellesi sopivista hoitovaihtoehdoista, jotka aiheuttavat vaivaa mahdollisimman vähän. Jos esimerkiksi käyttämäsi paikallishoidon sottaisuus häiritsee sinua, saatavilla voi olla koostumukseltaan sinulle paremmin sopiva hoitovalmiste, joka on helppokäyttöisempi ja sottaa vähemmän. Apua voi olla myös rutiinin luomisesta hoitovalmisteen käytön yhteyteen, kun varaat sen imeytymiselle aikaa ennen pukeutumista. Jos hoidettavia läiskiä on paljon, voit panna allesi vanhan pyyhkeen tai lakanan ja säästää siivoamiseen kuluvaa aikaa myöhemmin. Kun pohdit psoriasishoitosi kannattavuutta, voit halutessasi lähestyä sitä samalta kantilta. Arvioi hoidon mahdollisia hyötyjä suhteessa sen varjopuoliin. Jos tulet tulokseen, että parhaillaan käyttämäsi hoitomuoto ei ole sen varjopuolien arvoinen, voit yhdessä lääkärisi kanssa selvittää, olisiko olemassa muita itsellesi sopivia hoitovaihtoehtoja.

Puhu lääkärillesi

Jos haittavaikutus muodostuu ongelmaksi, älä kärsi siitä yksin. Pidä lääkärisi ajan tasalla ja kerro kuinka sinulla menee. Ja ota lääkäriin välittömästi yhteyttä, jos koet jonkin odottamattoman hoidon aiheuttaman reaktion. Lisätietoa lääkevalmisteiden haittavaikutusten raportoinnista löytyy osoitteessa: http://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_turvallisuus/haittavaikutukset.