Miten muistaa lääkäriltä saama tieto

Keinoja muistaa mitä lääkäri sanoo

Parhaat keinot muistaa, mitä lääkäri sanoo

Tutkimuksen mukaan muistamme tarkasti vain noin 20 % siitä, mitä lääkäri meille sanoo. Tähän voi olla syynä hermostuneisuus, tai että emme ymmärrä lääkärin käyttämiä sanoja tai yksinkertaisesti se, että ajatuksemme harhailevat muissa huolenaiheissa. Muistin tukemiseksi on kuitenkin keinoja. Kokeile seuraavia yksinkertaisia keinoja, jotka auttavat sinua saamaan parhaan hyödyn lääkärikäynnistäsi:

Tee muistiinpanoja

Muistikirjan ja kynän mukaan ottaminen vastaanotolle on hyvä idea. Näin voit pitää kirjaa siitä, mitä lääkäri sanoo. Voit kirjoittaa muistiin myös vastaukset esittämiisi kysymyksiin. Tälle ei ole mitään estettä. Itse asiassa lääkärisi todennäköisesti kannustaa sinua siihen.

Jos vastaanottoaika loppuu ja sinulla on edelleen kysymyksiä, joihin et ole saanut vastausta, tai jos sinusta tuntuu, että et ole ymmärtänyt kaikkea, kerro asiasta rohkeasti lääkärille.

Vinkkejä lääkärikäynnille asioiden muistamiseen

Ota ystävä tai sukulainen mukaan

Harkitse hyvän ystävän tai perheenjäsenen ottamista mukaasi vastaanotolle. Läheinen ystävä tai sukulainen voi auttaa sinua muistamaan vastaanotolta asioita, jotka ovat saattaneet unohtua itseltäsi. Voit myös pyytää ystävääsi tekemään muistiinpanoja.

Pyydä lääkäriä toistamaan tiedot

On erittäin tärkeää, että ymmärrät kaiken, mitä lääkäri kertoo sinulle sairaudestasi ja hoidostasi. Kerro siis lääkärille, jos jokin jää sinulta ymmärtämättä. Hyödyllinen lause, joka kannattaa muistaa, on: "Nyt en valitettavasti ymmärtänyt, voitko selittää asian toisin?"

Pyydä lääkäriä selittämään piirtämällä

Lääketieteellisiä käsitteitä voi olla vaikea kuvailla sanoin, mutta niiden havainnollistaminen kuvallisesti voi olla helpompaa. Jos sinun on vaikea seurata monimutkaista selitystä, kysy, voisiko lääkäri selventää asiaa piirtämällä kaavakuvan.

Pyydä kirjallisia ohjeita

On hyvä ajatus pyytää lääkäriä kirjoittamaan ylös lääkkeitä koskevat ohjeet. Näin vältät stressin, joka voi syntyä, kun pääset kotiin ja huomaat, että et muista, miten hoitovalmistetta pitäisi käyttää.

Pyydä enemmän aikaa

Jos vastaanottoaika loppuu ja sinulla on edelleen kysymyksiä, joihin et ole saanut vastausta, tai jos sinusta tuntuu, että et ole ymmärtänyt kaikkea, kerro asiasta rohkeasti lääkärille. Toisen vastaanottoajan pyytämisessä ei ole mitään väärää. Saatavilla voi olla myös joku muu – esimerkiksi hoitaja – joka voi käydä asiat läpi kanssasi.Toivottavasti jotkin näistä keinoista innostavat sinua miettimään, miten voit saada parhaan hyödyn lääkärikäynnistäsi. Suuren tietomäärän ja neuvojen omaksuminen yhdellä kertaa voi olla vaikeaa, mutta itsellesi parhaiten sopivan keinon löytämisestä voi olla suuri apu – ja auttaa sinua psoriasiksen paremmassa hallinnassa.