Hyvän suhteen muodostaminen lääkärin kanssa

Lääkäri auttaa psoriasiksen tehokkaassa hallinnassa

Hyvän lääkärikäynnin edellytykset

Psoriasiksen hallinta ei tarkoita, että olisit asian kanssa yksin. Ystävien, perheenjäsenten, työtovereiden ja tukiryhmien lisäksi hyvän suhteen muodostaminen lääkäriisi voi olla merkittävä tuki ja auttaa sairautesi tehokkaassa hallinnassa.

Avoin ja rehellinen keskustelu

Hyvän suhteen muodostaminen on tärkeää, sillä se mahdollistaa avoimen ja rehellisen keskustelun. Mitä vaivattomammin pystyt puhumaan lääkärisi kanssa, sitä todennäköisemmin kerrot hänelle, miten sinulla menee ja minkälainen vointisi tosiasiassa on. Kun lääkäri saa tilanteestasi koko kuvan, hän voi antaa sinulle oikeanlaisia neuvoja ja oikeaa hoitoa. Tämä ei ole aina helppoa. Kaikki ovat erilaisia, ja syitä on vaikka kuinka paljon, miksi potilaan ja lääkärin välinen suhde saattaa olla kaikkea muuta kuin ihanteellinen.

Jos jollakin on merkitystä itsellesi, sillä on merkitystä myös lääkärille.

Kerro lääkärille tilanteestasi avoimesti

Lääkärikäynnin aikana mielessä voi olla useita kysymyksiä. Seuraavassa asioita joita kannattaa pohtia etukäteen.

1. Tuntuuko sinusta, että et voi sanoa lääkärillesi, kun et ymmärrä jotain?

Lääkärin vastaanotolla omaksuttavaa tietoa tulee usein paljon, ja sieltä lähtee helposti pois ymmärtämättä kaikkea kuulemaansa. Älä epäröi pyytää lääkäriä selittämään asioita uudelleen – he ovat tottuneita toistamaan asioita. Jos vastaanotolla on sairaanhoitaja, voit halutessasi koittaa varata ajan myös häneltä ja käydä asiat läpi vielä hänen kanssaan.

2. Etkö kerro lääkärille kaikkea, koska pelkäät lääkärin olevan liian kiireinen?

Jos sinulla on paljon puhuttavaa, voit halutessasi varoittaa lääkäriäsi siitä jo vastaanottoaikaa varatessasi. Voit ehkä kysyä vastaanottovirkailijalta, olisiko tapaamiselle mahdollista varata hiukan ylimääräistä aikaa.  Kysymysten kirjoittamisesta paperille ennen lääkärille menoa voi olla myös apua. Näin varmistat, että muistat puhua kaikista huolenaiheistasi.

3. Puhutko mieluummin mies- tai naislääkärille, koska häpeilet intiimialueella olevaa psoriasista?

On täysin sopivaa pyytää vastaanottoaikaa joko mies- tai naislääkärille. Jos vastaanotolla on lääkäreinä kummankin sukupuolen edustajia, voit aikaa varatessasi kertoa kummalle haluat varata ajan. Voit puhua asiasta myös hoitoon ohjaavan lääkärin kanssa, jos sinulla on mahdollisuus valita saatavilla olevista lääkäreistä.

4. Oletko huolestunut internetistä löytämistäsi tiedoista?

Internetistä on nykyään helposti saatavilla paljon tietoa, mutta on hyvä pitää mielessä, että kaikki tietolähteet eivät ole luotettavia. Jos jokin erityinen kysymys löytämistäsi tiedoista askarruttaa sinua, voit tulostaa sivun ja ottaa sen mukaan lääkärin vastaanotolle. Yritä kuitenkin olla täsmällinen. Ei ole hyödyllistä käyttää lääkärin vastaanottoaikaa suuren sivumäärän läpikäymiseen. Kannattaa myös kysyä, ovatko löytämäsi verkkosivut luotettavia.

5. Stressaannutko ja huolestutko, koska vastaanottoaikasi on myöhässä?

Lääkärien vastaanotot toimivat eri tavoin, ja osa vastaanotoista voi tarjota sekä ilman ajanvarausta saatavia kiireellisiä vastaanottoaikoja että varausjärjestelmän kiireettömille potilaille. Tämä voi tarkoittaa, että ennalta varatut ajat ovat todennäköisemmin myöhässä. Mahdolliseen odotusaikaan on kuitenkin aina hyvä varautua, vaikkapa ottamalla hyvän kirjan tai aikakauslehden mukaan.

6. Huolestuttaako uudella lääkärillä käyminen?

Kaikki lääkärit käyttävät aikaa tutustuakseen uusien potilaiden tietoihin ja perehtyvät heidän taustaansa ja senhetkisiin sairauksiin ja hoitoihin. Uusi lääkäri saattaa siis tietää sinusta enemmän kuin hoksaatkaan. Jos olet erittäin huolestunut, varaa aika keskustelua varten uuden lääkärin kanssa mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin. Hyvä uutinen on, että hyvän suhteen muodostaminen lääkärin kanssa saattaa viedä vähemmän aikaa kuin uskotkaan.

7. Häiriinnytkö, koska lääkäri kirjoittaa koneella tapaamisesi aikana?

Lääkärin kirjoittaminen koneella voi tuntua harmilliselta, mutta kannattaa muistaa, että se osoittaa lääkärin tosiasiassa dokumentoivan kertomasi asiat. Kirjoittaessaan lääkäri siis kuuntelee samalla sinua, vaikka se ei välttämättä siltä vaikuta. Jos asia kuitenkin edelleen häiritsee sinua, voit kohteliaasti kertoa lääkärille, että kirjoittaminen tuntuu sinusta häiritsevältä.

8. Pohditko, onko sopivaa, että teet itse muistiinpanoja?

Voit hyvin kirjoittaa muistiin, mitä lääkäri sanoo sinulle. Itse asiassa lääkärisi todennäköisesti kannustaa sinua siihen. Hyvä idea on myös kumppanin tai hyvän ystävän mukaan ottaminen vastaanotolle. He voivat auttaa muistamaan asioita ja antaa henkistä tukea. Lääkärin vastaanoton jälkeen voit lisäksi keskustella sairaudestasi ja hoidostasi jonkun kanssa, joka todella ymmärtää tilannettasi. Näiden yleisten huolenaiheiden tiedostaminen voi auttaa sinua saamaan parhaan hyödyn lääkärin vastaanottoajasta. Kaikki ovat tietenkin erilaisia, mutta pienen ajan käyttäminen näiden kysymysten pohtimiseen voi olla erittäin hyödyllistä.