Tunne olosi mukavaksi omassa ihossasi

Psoriasiksessa ei ole mitään hävettävää

Vaivaantuneisuuden ja häpeän tunteiden kanssa pärjääminen

Jos psoriasis on joskus aiheuttanut sinussa häpeän tunteita, et ole yksin. Psoriasiksessa, kuten muissakaan sairauksissa, ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Tästä huolimatta häpeän ja kiusaantuneisuuden tunteet voivat olla tavallisia. Tuoreeseen tutkimukseen osallistuneista psoriaatikoista 73 % kertoi tuntevansa sairaudestaan vaivaantuneisuutta.

Vaivaantuneisuuden tunteminen psoriasiksesta on täysin luonnollista, mutta näiden tunteiden hallitseminen on tärkeää, jotta ne eivät pääse haittamaan hoitoasi tai elämänlaatuasi.

Psoriasiksen vaikutuksia tunne-elämään ei pidä aliarvoida

Eläminen psoriasiksen kanssa voi olla vaikeaa

Kroonisen ihosairauden kanssa elämisellä on vaikutuksia tunne-elämään, joita ei pidä aliarvioida. Jos ihosi ulkonäkö huolestuttaa sinua, se voi estää haluasi pyrkiä eteenpäin työurallasi, osallistua sosiaalisiin tilanteisiin, saada uusia ystäviä tai muodostaa läheisiä ihmissuhteita. Ja jos tunnet häpeää psoriasiksestasi, saatat todennäköisemmin pitää sen salassa, mikä voi olla henkisesti uuvuttavaa. Tunne-elämällä voi olla myös fyysisiä vaikutuksia. Jos peität psoriasiksesi aina pitkillä hihoilla, housuilla ja huiveilla, on olosi kesällä paitsi epämiellyttävän kuuma, mutta lisäksi ihosi saa vähemmän auringonvaloa, joka yleensä lievittää psoriasiksen oireita. Muista kuitenkin välttää auringonpolttamia ja suojata iho aurinkovoiteilla.

Itsevarmuus on tärkeää

Vaivaantuneisuuden tunteminen psoriasiksesta on täysin luonnollista, mutta näiden tunteiden hallitseminen on tärkeää, jotta ne eivät pääse haittamaan hoitoasi tai elämänlaatuasi. Vaikka ahdistusta aiheuttavien tilanteiden vältteleminen saattaa tuntua järkevältä suunnitelmalta, sen hyödyt ovat helposti lyhytaikaisia. Sen sijaan, että välttely lievittäisi ahdistusta, se todennäköisesti pahentaa huoltasi ulkonäöstäsi ja lisää ahdistustasi. Jos koet, että et onnistu löytämään hyvää keinoa pärjätä häpeän ja ahdistuksen tunteiden kanssa, ota yhteyttä lääkäriin, joka voi osata auttaa tai ohjata sinut asiaan perehtyneemmän ammattihenkilön luokse.