Pidä työnantajasi ajan tasalla

Työnantajalle kertominen psoriasiksesta on oma päätöksesi

Kuinka kertoa esimiehellesi ja kollegoillesi

Psoriasis vaikuttaa monien potilaiden työelämään. Työn itsessään aiheuttaman stressin lisäksi saatat joutua selviytymään työtovereiden katseista ja uteliaisuudesta, kun läiskät ovat näkyviä. Voit myös joutua olemaan pois töistä psoriasiksen vakavien oireiden aikana tai henkisen uupumuksen vuoksi. Tästä syystä on hyvä miettiä, kuinka selvitä mahdollisista ongelmista ja valistaa kollegojasi sairaudestasi.

Tulisiko minun kertoa kollegoilleni ja esimiehilleni psoriasiksestani?

Tämä on henkilökohtainen päätös. Se riippuu siitä, miten vakava sairautesi on, ja miten paljon se vaikuttaa kollegoihisi ja työhösi. Vaikka psoriasiksesta kertominen kollegoille saattaa tuntua vaikealta, sairaudestasi kuultuaan he todennäköisesti ilmaisevat tukensa. Vastoin odotuksiaan useimmat psoriaatikot kertovat kollegojensa reaktioiden olleen positiivisia. Ja valistamalla kollegojasi autat taistelemaan mahdollisia ennakkoluuloja ja -käsityksiä vastaan, mistä on hyötyä muille psoriaatikoille, joita kollegasi tapaavat.

Kenelle minun tulisi kertoa ensin?

Asia on ensimmäiseksi hyvä ottaa esille lähimmän esimiehesi kanssa. Tämän jälkeen selitä sairautesi kollegoillesi, joihin sairautesi ja esimerkiksi siihen liittyvät poissaolot eniten vaikuttavat. Kun olet tehnyt päätöksen kertoa sairaudestasi, mieti tarkkaan mitä haluat kertoa ja mitä et. Käytä yksinkertaista kieltä. Korosta, että sairaus on hallinnassasi, että se ei ole tarttuvaa eikä se vaikuta työmotivaatioosi.

Vaikka psoriasiksesta kertominen kollegoille saattaa tuntua vaikealta, sairaudestasi kuultuaan he todennäköisesti ilmaisevat tukensa.

Miten minun tulisi puhua psoriasiksesta esimiehelleni?

Kun haluat puhua sairaudesta esimiehellesi, pyydä häneltä kahdenkeskistä tapaamista hetkenä, jolloin teillä kummallakaan ei ole työpaineita. Kirjoita ylös, mitä haluat sanoa – sinun ei tarvitse mennä liikaa yksityiskohtiin, jos et halua. Esimiehesi haluaa todennäköisesti tietää, vaikuttaako sairaus jollakin tavalla työkykyysi. Kerro, millä tavoin psoriasis saattaa vaikuttaa työelämääsi ja minkälaisesta tuesta olisit kiitollinen – tarvitsetko esimerkiksi vapaata säännöllisin väliajoin lääkärin vastaanotolle menemisen vuoksi.Psoriasiksesta kertominen työpaikalla voi tehdä olosi rentoutuneemmaksi

Miten minun tulisi puhua asiasta kollegojen kanssa?

Jos haluat kollegojesi tietävän psoriasiksestasi tai sinusta tuntuu, että jollekulle olisi asianmukaista tai kannattavaa kertoa siitä, valitse sopiva hetki ja selitä heille psoriasiksen syyt, oireet ja hoito. Kerro asiasi yksinkertaisesti ja suoraan. Tämä auttaa kollegojasi ymmärtämään sairautta paremmin, ja lisäksi saatat tuntea oman olosi sen jälkeen rentoutuneemmaksi.

Mitä hyötyä on olla avoin psoriasiksesta työpaikalla?

Työ voi olla riittävän stressaavaa jo ilman psoriasiksen piilottelua muilta. Jos kerrot kollegoillesi, tunnet olosi työpaikalla todennäköisesti mukavammaksi silloin, kun sinulla on näkyviä läiskiä. Tämä tarkoittaa, että voit pukeutua säänmukaisiin vaatteisiin – kuten lyhythihaisiin puseroihin kesällä – sen sijaan, että joutuisit kärsimään kuumuudesta ja epämukavuudesta vaatteissa, jotka peittävät psoriasiksesi. Kun työtoverisi tietävät psoriasiksestasi, sinun on myös paljon helpompi pyytää heiltä apua. Saatat ehkä tarvita apua kiireisen työtehtävän saamiseksi valmiiksi sillä aikaa, kun itse joudut menemään lääkärin vastaanotolle, tai saatat haluta jonkun tuuraavan sinua tapaamisessa, koska ihosi kutisee hillittömästi ja koet keskittymisen vaikeaksi.

Mitä jos en halua puhua avoimesti psoriasiksestani työpaikalla?

Sinulla on täysi oikeus olla puhumatta sairaudestasi työpaikallasi. Monet ovat kuitenkin kertoneet, että ovat vähemmän ahdistuneita ja rentoutuneempia sen jälkeen kun he ovat puhuneet psoriasiksestaan avoimesti. Voi myös olla hyvä ottaa huomioon, että sairauden salassapitäminen voi lisätä ahdistustasi ja stressitasoasi. Lisäksi kannattaa punnita hyötyjä, joita voit saada sekä työpaikalla että yleisesti, kun ympärilläsi on kannustavia kollegoja.