Ihokarvojen poisto

Psori ei estä sinua poistamaan ihokarvoja

Psori ei estä sinua ajamasta partaasi tai poistamasta karvojasi. 

Sinun vain täytyy valita huolellisesti sellainen tapa, joka sopii parhaiten ihollesi ja kyseessä olevalle ruumiinosalle. Karvojen ajo (joko höylällä tai koneella) on suositeltavaa käsille ja jaloille, niistä karvoja ei tulisi vetää juurineen pois. Miehet voivat ajaa partaansa mutta heidän tulee olla varovaisia, ettei iho vaurioidu. Seuraavassa sinulle hyödyllistä tietoa siitä, kuinka poistaa karvat oikein.

Vaikuttaako psori karvojen kasvuun?

Karvojen kasvusta tulehtuneella alueella ei ole tehty perusteellisia tutkimuksia. Psori-iholla on kuitenkin vähemmän ihokarvoja kuin terveellä iholla. Psoriläiskät hidastavat normaalia karvankasvua.

Voinko poistaa ihokarvat jaloistani ja käsistäni silloin kun niissä on leesioita?

Sinun tulisi aina käyttää sellaista karvojenpoistomenetelmää, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän ärsytystä. Olisi parasta välttää kuuma- ja kylmävahausta, sillä karvojen poisto juurineen voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa Köbnerin ilmiön kautta psorin pahenemista. Voit hellävaraisesti ajella ihokarvasi, joko höylällä tai koneella. Pinsettejä ja epilaattoreita ei tulisi käyttää. Anna hilseen olla rauhassa. Levitä ihollesi kosteusvoidetta karvojen poiston jälkeen. Jos ihosi ärtyy, voit käyttää kortikosteroidia. Psoriaatikoilla bakteeritulehduksen riski on pienempi, sillä bakteerit eivät pääse kiinnittymään kuoriutuvaan ihoon.

Voinko käyttää karvanpoistoaineita tai vahaa kun psori ei ole aktiivinen?

Yksikään tieteellinen tutkimus ei osoita, että vahaaminen aiheuttaisi taudin uusiutumisen, joten voit rauhassa vahata tyynen jakson aikana. Karvanpoistoaineita voi myös käyttää. Jos kuitenkin käy niin, että karvanpoiston jälkeen läiskiä ilmestyy, sinun tulisi ottaa yhteyttä ihotautilääkäriisi ja tutkia oletko allerginen jollekin iholle levitetylle aineelle, oli sinulla psori tai ei.

Käytä ihokarvojen poistossa menetelmää joka ärsyttää ihoa vähiten

Karvanpoisto taipeista?

Leesioita voi ilmestyä myös taipeisiin, esimerkiksi kainaloihin tai nivusiin. Näillä alueilla iho on erityisen altista ärsytykselle ja infektioille, joten karvanpoisto voi olla hankalaa. Henkilöt, joilla on mielestään liikaa karvoitusta näillä alueilla, voivat kokeilla pysyviä karvanpoistotekniikoita, kuten elektrolyysiä (neulaepilaatio) tai laserhoitoa. Elektrolyysi sopii vain pienille ihoalueille ja aiheuttaa enemmän vaurioita kuin laserhoidot, joten kannattaisi ehkä kallistua jälkimmäiseen. Elektrolyysissä jokainen karva poistetaan polttamalla, joka on todella aikaa vievä prosessi. Laserhoidon yhteydessä sinun tulisi välttää auringonottoa ennen ja jälkeen operaation ja levittää punoitusta vähentävää voidetta jokaisen hoitokerran jälkeen. Hoitokertojen määrä riippuu siitä, kuinka paksuja karvasi ovat hoidettavalla alueella. Kainalokarvojen tai kasvojen siistimiseen menee noin kuusi hoitokertaa.

Onko parran ajaminen ongelmallista silloin kun minulla on leesioita kasvoissani?

Aikuisilla miehillä voi esiintyä psoriläiskiä myös kasvoissa vaikka se onkin lapsilla huomattavasti yleisempää. Psoriläiskien tiedetään olevan harvinaisempia valolle altistuvilla alueilla. Näin ollen parran kasvattaminen saattaa olla haitallista. Yritä olla vahingoittamatta ihon pintaa ja hilseileville kohdille olisi hyvä levittää pehmentävää voidetta jo ennen parranajoa. Sekä höylää että parranajokonetta voi käyttää, mutta kummassakin tapauksessa vältä läiskien päältä ajelemista useaan otteeseen. On myös tärkeää, että käytät alkoholittomia parranajotuotteita ja että kosteutat ihon jälkikäteen. Joillain tavaramerkeillä on kattava valikoima parranajotuotteita herkälle iholle.

Avainasiat

  • Kun käsivarsissa ja säärissä on leesioita, on suositeltavampaa ajella karvat pois kuin vetää ne juurineen pois.
  • Ihotaipeista karvat tulisi poistaa hellävaraisesti, sillä ne ovat erityisen herkkiä ärsytykselle.
  • On tärkeää olla varovainen partaa ajettaessa, ettei iho vaurioidu.  Suosi alkoholittomia tuotteita.