Mitä psoriasis on?

Hanki tarvitsemasi tiedot

Kun lääkäri diagnosoi sinulla ensimmäisen kerran psoriasiksen, siinä voi olla aluksi paljon sulateltavaa. Toisaalta voit tuntea olosi helpottuneeksi, kun kuulet, että sairaudellasi on nimi ja että sitä voidaan hoitaa. Monella helpotuksen tunteeseen sekoittuu tuntemuksia, jotka vaihtelevat sokista, pelosta ja epävarmuudesta jopa vihaan.

Jokaisen kokemus psoriasiksesta on erilainen. Vaihdellen hyvin lievistä ja satunnaisista läiskistä ja kutinasta vakavampiin fyysisiin oireisiin.

Jos sinulla on psoriasis, sitä ei tarvitse vain hyväksyä. Ottamalla sairaudesta selvää niin paljon kuin voit, sinulla on tieto jonka avulla voit hallita psoriasistasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on sairaus, johon useimmiten liittyy ihosolujen liian nopeaa kasvua. Tavallisesti ihosolujen uusiutuminen kestää viikkoja, mutta psoriaatikolla immuunijärjestelmästä lähtevät virheelliset signaalit aiheuttavat sen, että ihosolujen uusiutumiseen kuluu vain muutama päivä. Ihosolujen liiallinen kasvu synnyttää psoriasisläiskiä. Läiskillä on kolme ominaispiirrettä: hilseily, paksuuntuminen ja tulehdus (punaisuus). On tärkeää tähdentää, että solujen kiihtyneellä kasvunopeudella ei ole mitään tekemistä syövän kanssa.Jokaisen kokemus psoriasiksesta on erilainen. Vaihdellen hyvin lievistä ja satunnaisista läiskistä ja kutinasta vakavampiin fyysisiin oireisiin. Jopa 30 prosentilla psoriaatikoista taudin kuvaan voi liittyä psoriaattista niveltulehdusta. Jos epäilet sairastavasi nivelpsoriasista, kerro epäilyksistäsi lääkärille.

Kuinka moni sairastaa psoriasista?

Kuka tahansa voi sairastua psoriasikseen. Se on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, ja maailman väestöstä sitä sairastaa noin 2–3 %.Psoriasis voi alkaa missä tahansa iässä, mutta useimmilla se puhkeaa 20–35-vuotiaana. Psoriasistapauksista 75 % ilmenee ennen 40 vuoden ikää. Sairaus voi kuitenkin puhjeta myös lapsilla ja iäkkäämmillä.

Mikä aiheuttaa psoriasiksen?

Psoriasiksen tarkka aiheuttaja on edelleen tuntematon. Se on monimutkainen sairaus, jonka mahdollisia aiheuttajia on monia. Taustalla voi olla perinnöllisiä, immunologisia, ympäristöperäisiä ja psykologisia tekijöitä, jotka aiheuttavat muutoksia ihosolujen toiminnassa siten, että ihosolut alkavat uusiutua tavallista nopeammin.Psoriasis ei ole tarttuvaa. Kukaan ei tartuttanut sitä sinuun, eikä se voi tarttua sinusta muihin kosketuksen välityksellä, uimalla samassa altaassa eikä edes intiimissä kanssakäymisessä.